bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
NASA otvara 'pećinu' sa softverskim blagom
‹ Tech novosti

NASA otvara 'pećinu' sa softverskim blagom 04.04.

Slijedeći tjedan američka svemirska agencija NASA objavit će katalog s 1.000 softverskih projekata koje su stručnjaci te agencije razvijali zadnjih 50 godina. Ima tu svega – od programa za navođenje svemirskih letjelica do klimatskih simulatora

Na 40. obljetnicu slijetanja Apola 11 na Mjesec 2009. godine, NASA je softver s mjesečevog modula učinila dostupnim svima (open source). Bio je to samo zanimljiv podsjetnik na informatičku prošlost, jer taj je kod vrlo primitivan u usporedbi s današnjim softverom. No, u arhivima NASA-e krije se na tisuće softverskih projekata koje su napisali programeri od osnutka te agencije prije 56 godina.

Inače, američke savezne službe, godišnje 'proizvedu' ogromnu količinu softverskog koda, koji bi, prema tamošnjim zakonima, morao biti dostupan svim građanima. No, niti američka birokracija nije puno bolja od naše, pa samo mali dio tog softvera na kraju završi kao open source. Predsjednik Obama prije tri godine potpisao je niz zakonskih akata koji obvezuju agencije, biroe i svu ostalu birokratsku mašineriju, da napokon počnu činiti ono na što ih zakon obvezuje. NASA katalog posljedica je te inicijative.

Mogao bi se zapitati što će nam programi za upravljanje sustavima za održavanja života u svemirskom brodu ili astronomski softver, ali programeri i poslovni ljudi samo čekaju takvu priliku kako bi je iskoristili ili unovčili. Recimo, algoritam koji se koristi u svemirskom teleskopu Hubble za pronalaženje zvijezda, danas se koristi i za praćenje populacije kitova ubojica i polarnih medvjeda.

'Naš softver za dizajn koriste za izradu svega – od gitara i roller coastera do automobila', kaže Daniel Lockney iz NASA-e. 'Na primjer, softver koji organizira sve što se odvija na Hubbleu, velike bolnice koriste za planiranje redoslijeda magnetske rezonance.'

Lockney očekuje da će katalog, iz kojeg će biti moguće pristupiti izvornom kodu, slijedećih godina rasti te da će uskoro skoro sav NASA-in softver biti dostupan online. Naravno, za pristup 'osjetljivijem' softveru, moraš prvo dokazati da imaš američko državljanstvo. Birokracija, što ćeš.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.04.2014.
Možda će te zanimati i: