bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
NASA šalje 3d printer u svemir
‹ Tech novosti

NASA šalje 3d printer u svemir 20.09.

NASA će uskoro lansirati prve 3d printere, a mi još uvijek čekamo na red da odletimo tamo gore. 3d printer putuje u svemir kako bi astronauti lakše izrađivali rezervne dijelove. Mi ne znamo takvo što, ali mogli bi, na primjer, astronautima kuhati kavu

Među izazovima s kojima se svakodnevno susreći astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), pronalaženje je pravih alata i zamjenskih dijelova za svakodnevne radove ili popravke. Unatoč visokoj tehnologiji koja nam je omogućila odlazak u svemir, naše su rakete još uvijek prilično primitivne. Svaki let do ISS-a pomno se planira, a zalihe koje se odnose gore mjere se u gram.

Najvažniji su zrak, hrana i voda, a na svemu ostalom treba štedjeti. Astronauti, zbog toga, tamo gore nemaju previše alata niti rezervnih dijelova. No, na slijedećem letu za ISS naći će se naprava koja bi mogla riješiti njihove probleme. Naime, NASA će astronautima poslati stroj koji će zamijeniti većinu alata i proizvesti skoro sve rezervne dijelova koji će im trebati. Pogađaš – riječ je o 3d printeru.

3d printanje u bestežinskom stanju nije nimalo lako, ali kalifornijska tvrtka Made in Space otkrila je kako omogućiti takvo što. Printer su testirali u zrakoplovu koji paraboličnim letom simulira bestežinsko stanje i njihov 3d printer odlično radi u takvim uvjetima.

Astronauti će slijedećih tjedana i mjeseci testirati novu igračku, a sve što isprintaju jednim od slijedećih letova vratit će na Zemlju kako bi stručnjaci provjerili isprintane predmete i usavršili svemirsko 3d printanje.

'Bez obzira na to da će li naš printer raditi fantastično ili imati problema, naučit ćemo stvari koje će nam pomoći pri dizajniranju novih printera', kaže Michael Snyder, šef istraživanja Made in Spacea.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.09.2014.
Možda će te zanimati i: