bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Nema signala? Nema problema
‹ Tech novosti

Nema signala? Nema problema 20.07.

Nestanak struje, gužvetina, loša pokrivenost – sve su ovo razlozi zbog kojih možeš ostati bez signala za mob. Ne i s goTennom - gadgetom koji će povezati dva smartfona ili tableta na udaljenosti do 80 km, bez obzira na to gdje se nalazio

Dugo nismo ostali bez signala, ali obično kad nestane, onda je to u najgorem mogućem trenutku. Navikli smo na stalnu povezanost i umreženost pa nas izbacivanje iz mreže zna poprilično uzdrmati. Svi oni koji si ne mogu priuštiti takav luksuz, trebali bi ozbiljno razmisliti o alternativnim rješenjima za komunikaciju,

Recimo, nije mala stvar izgubiti se u šumi i ostati bez signala ili izgubiti društvo na nekom open air festivalu, gdje je mreža preopterećena. Tko će ih pronaći u toj gužvi, a od moba pomoći nema?

Upravo na ovakve situacije ciljaju tvorci goTenne – uređaja koji će pomoću Bluetooth veze povezati dva mobača ili tableta. Povezani uređaji mogu međusobno slati SMS i dijeliti GPS lokacije, a sve to bez ikakve naknade, mreže i ostalih petljancija.

Maksimalni domet goTenne varira od kilometra i po u velegradu do 80 kilometara na otvorenom. Uređaj s tvojim mobačem ili tabletom komunicira putem Bluetooth Low-Energy (BTLE) koja radi na maksimalnoj udaljenosti of 5-6 metara. No, goTennu i mob ćeš ionako nositi u istom džepu ili torbi pa ovo nije nikakav problem.

Sve poruke poslane putem goTenne enkriptirane su RSA-1024 standardom i mogu se podesiti tako da se unište nakon čitanja. No, poruke ne možeš slati 'običnim' mobačima, već samo onim uređajima koji su upareni s goTennom.

Tvorci ovog zanimljivog gadgeta već primaju prednarudžbe. Cijena za jedan par je 150 dolara, a uređaj bi trebao raditi na na iOS 7 i boljima te Android 4.X uređajima.

No, moramo te upozoriti na 'sitna slova' kod nabave goTenne. Naime, američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) još nije odobrila ovaj uređaj, a bez njihovog blagoslova nema ni puštanja u prodaju. S obzirom da se goTenna može upotrijebiti u prilično sumnjive svrhe, na što se aludira i u promotivnom videu, ne bi nas začudilo da ovaj uređaj ne prođe FCC kontrolu.

Izvor

Posljednja izmjena: 21.07.2014.
Možda će te zanimati i: