bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Neuništiva Amiga
‹ Tech novosti

Neuništiva Amiga 14.06.

Sigurno na školi, poslu ili možda čak i doma, imaš neku staru kantu s Windowsima 95 ili nekim sličnim prastarim operativnim sustavom, a koja savršeno radi i dan-danas. Misliš da je to nešto posebno? Nije to ništa naspram ove Amige 2000 koja radi već 30 godina

Grand Rapids u Michiganu velik je poput Zagreba, a tamošnjih 19 škola pohađa na tisuće učenika. Škole poput škola – učenici i profesori dolaze i prolaze, a zadnjih 30 godina samo se jedno nije mijenjalo – računalo koje upravlja sustavom grijanja i hlađenja u svih 19 škola.

Nije riječ o nekom sofisticiranom superračunalu, već o staroj, dobroj Amigi 2000. Danas sredovječni programeri i gameri s uzdahom će se prisjetiti svoje mladosti i ovog stroja koje je svojevremeno bilo pojam vrhunske računalne tehnologije.

Oni su odrasli i prešli na moćnija i brža računala dok Amiga u Grand Rapidsu radi iz dana u dan zahvaljujući odličnom hardveru i kvalitetnom softveru kojeg su napisali srednjoškolci prije 30-ak godina.

Ova Amiga i dan-danas sa svijetom komunicira putem modema na 1.200 bauda te pomoću bežičnog radija. ADSL? U vrijeme Amige internet je bio u povojima, a 1.200 bauda više nego dovoljna brzina za prijenos podataka i upoznavanja na BBS-ovima. BBS? Izvoli, pa čitaj.

Sigurno se pitaš zašto se škole Grand Rapidsa još uvijek pouzdaju u Amigu? Razlog je uvijek isti – novac. Naime, uvođenje modernog sustava nadzora grijanja i hlađenja stajalo bi ih 2 milijuna dolara, a američke škole, baš poput naših, nemaju previše novca na bacanje.

Nema veze – dok je Amige učenici u Grand Rapidsu sigurno se neće smrzavati za vrijeme dugih i hladnih zima kakve inače vladaju u tom djelu SAD-a.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.06.2015.
Možda će te zanimati i: