bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ništa nas ne može iznenaditi
‹ Tech novosti

Ništa nas ne može iznenaditi 04.02.

Smatramo kako se mnoge stvari u životu ne mogu predvidjeti, ali Microsoftovi istraživači uvjeravaju nas kako to nije točno. Upravo razvijaju softver koji bi trebao predvidjeti događaje poput epidemija te unaprijed upozoravati ljude na predstojeće neprilike

Softver na kojem upravo rade stručnjaci Microsofta i Izraelskog instituta za tehnologiju zvuči kao da je 'ispao' iz nekog SF filma. Riječ je o računalnom programu koji bi trebao predviđati katastrofične događaje. Program ne koristi nikakvu tehnologiju budućnosti, niti se bavi proricanjem, nego analizira internetske i novinske napise iz pojedinih regija svijeta i na osnovu njih donosi zaključke i predviđanja. Nešto poput virtualnog Sherlocka Holmesa.

'Ovo je tek najava onog što dolazi', smatra Eric Horvitz, direktor u Microsoft Researchu. 'Eventualno, ovaj rad počet će utjecati na naše odluke i našu budućnost', objašnjava Horvitz.

Softver je u testnoj fazi predvidio pojavu kolere u Angoli, služeći se izvješćima o dugotrajnoj suši u tom kraju svijeta, a u sličnim testovima sustav je unaprijed upozoravao na epidemije, nasilja i sukobe širom svijeta s točnošću između 70 i 90 posto.

Nažalost, Microsoft zasad ne planira komercijalizirati ovaj program, ali ne sumnjamo kako će u budućnosti ovakvi virtualni detektivi postati dio naše svakodnevnice.

Izvor 

Posljednja izmjena: 09.02.2013.