bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Nokia N1 – it's alive!
‹ Tech novosti

Nokia N1 – it's alive! 18.11.

Taman kad smo prežalili nestanak Nokia mobitela, iz Finske stižu vijesti o svojevrsnom uskrsnuću kultnog proizvođača. Nokia N1 novi je tablet stare, dobre Nokije kojeg proizvode Kinezi, s finskim imenom i bez američkog učešća

Današnja objave Nokije kako će se uskoro na tržištu pojaviti tablet N1, prvi samostani uređaj nakon što su prodali hardverski dio biznisa Microsoftu, iznenadila je sve. N1 će prvo u kineske trgovine, početkom slijedeće godine, a potom stiže i na police dućana širom svijeta.

Nokia ne proizvodi sam uređaj već su licencirali brend, dizajn i softver tajvanskom Foxconnu koji se brine oko proizvodnje dok Finci pod svojim okriljem drže razvoj i marketing.

N1 dizajnom neodoljivo podsjeća na iPad Mini, a u aluminijskom kućištu nalaze se 64-bitni Intel Atom Z3580 procesor, PowerVR G6430 GPU s 2GB RAM-a, 32 giga integrirane memorije, 8MP stražnja i 5MP prednja kamera te 5.300mAh baterija,

Impresivni 7,9-inčni IPC LCD zaslon rezolucije 2048x1536 presvučen je Gorilla Glass 3 staklom, a od zanimljivosti izdvajamo reverzibilni USB konektor što N1 čini prvim uređajem s novim USB utorom.

Kad je u operativni sustav u pitanju, N1 dolazi s Android 5.0 Lollipopom 'presvučenim' u Nokijino korisničko sučelje, nazvano Z launcher.

Posebno se najavljuje i integrirani softver koji omogućuje korisnicima da prstom pišu po ekranu i tako upravljaju aplikacijama te pretražuju internet, a aplikacije na Home zaslonu mogu se podesiti tako da se mijenjaju ovisno o dobu dana i zemljopisnoj lokaciji.

Maloprodajna cijena Nokije N1 trebala bi iznositi oko 1.600 kuna što je sasvim pristojno za ovakav tablet.

Inače, Nokia je u prošlom tromjesečju nakon dugo vremena ostvarila profit, i to impresivnih 747 milijuna eura. Možda više ne proizvode mobitele, ali još uvijek su jaki kad su u pitanju softver, navigacija i mrežna oprema.

Izvor

Posljednja izmjena: 18.11.2014.
Možda će te zanimati i: