bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Norvežani žive digitalno
‹ Tech novosti

Norvežani žive digitalno 13.12.

Norveška nacionalna knjižnica objavila je kako do sredine slijedećeg desetljeća planira digitalizirati sve knjige ikad objavljene na norveškom. Svi građani te skandinavske zemlje imat će besplatan pristup online knjižnici

Film je sjajan, video igre su zakon, ali ništa nije ravno dobroj knjizi. Zaljubljenici u čitanje znaju kakav je to osjećaj u potpunosti uroniti u neko književno djelo, poistovjetiti se s glavnim likovima i smijati se ili plakati skupa s njima. Knjige, kakve poznamo, nisu se mijenjale stoljećima, sve do dolaska informacijske tehnologije.

Danas, e-knjige polako istiskuju one papirnate, a knjižnice stalaže pune prašnjavih knjiga zamjenjuju klimatiziranim sobama u kojima tiho zuje i rade računalni serveri. Nema smisla razglabati o prednostima e-knjige, jer ih svi dobro znamo. Jedini nedostatak je što e-knjigu ne možeš listati i uživati u mirisu novootisnutog papira nakon što kupiš klasičnu koju već dugo vremena želiš pročitati.

No, zato u džepu možeš nositi na stotine pa i tisuće e-knjiga, a Norvežani bi uskoro mogli sa svojih mobilnih uređaja imati pristup kompletnoj riznici znanja te skandinavske zemlje. Naime, Norveška nacionalna knjižnica se odlučila na digitalizaciju više od 100.000 različitih knjiga, koliko ih čuvaju u svojim arhivima. Prema norveškom zakonu, tamošnja je nacionalna knjižnica dužna čuvati sav medijski materijal u svojim arhivima. Sve knjige, tv emisije, filmovi, radio emisije… sve bogatstvo kulturnog naslijeđa Norveška, čuva se u tamošnjoj Nacionalnoj knjižnici.

Uskoro će pristup knjigama biti puno lakši, jer Norvežani planiraju digitalizirati sve knjige ikad napisane na norveškom ili prevedene na taj jezik, te ih postaviti online, u 'oblak'. Stanovnici Norveška imat će besplatan pristup svim tim knjigama čim digitalizacija kompletne knjižnice bude završena za desetak godina.

Zamisli da si učenik u Norveškoj koji piše sastavak, norveški student koji se priprema za ispit ili naprosto Norvežanin koji želi pročitati neko djelo klasične književnosti. A sad zamisli tako nešto i u Hrvatskoj. Što da ne?

Posljednja izmjena: 13.12.2013.
Možda će te zanimati i: