bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Novi cjenik i nova EEA roaming regulacija od 30.4.2016.
‹ Tech novosti

Novi cjenik i nova EEA roaming regulacija od 30.4.2016. 21.04.

Good news, everyone! Zahvaljujući novoj EU regulativi od 30. travnja roaming će u zemljama EU biti jeftiniji. Nove cijene vrijede za sve građane Europske unije, a to znači i za sve nas. Provjeri koliko će te ubuduće koštati poziv, SMS i megabajt kad se nađeš negdje van granica Hrvatske, ali još uvijek u granicama zajedničke nam Unije

Sigurno si pročitao ili čuo kako se u Bruxellesu zalažu za manje cijene roaminga. Izgleda da tamo gore ipak nešto rade, jer su nove, niže cijene roaminga u zemljama EU napokon stigle i do nas, građana. Niže cijene još su jedan korak prema potpunom ukidanju roaminga na teritoriju EU koje je najavljeno za 15. lipnja sljedeće godine.

Nove cijene postaju važeće od 30. travnja, a vrijede u svim zemljama EU te Islandu, Norveškoj i Lihtenštajnu. Skoro pa cijeli kontinent. Nego, jesmo te već malo zagnjavili s uvodom? Ti si ovdje samo zbog novih cijena? Sorry, baš prelazimo na glavnu točku dnevnog reda. Dakle, od 30.4. razgovori, SMS i surfanje u EU roamingu izgleda ovako:

Razgovori: Iz paketa razgovora troše se minute prema ostalim mobilnim mrežama RH + roaming dodatak od 0.47 kn/min. Kad potrošiš sve minute iz paketa ili nemaš paket razgovora, naplaćuje se tvoja osnovna tarifa (0,88 kn/min) uvećana za roaming dodatak od 0,47 kn/min. Kad više nemaš minuta u paketi to ti dođe ukupno 1,35 kn/min.

SMS: Iz paketa SMS-a troše se poruke prema ostalim mobilnim mrežama u RH + roaming dodatak od 0,19 kn/SMS. Kad potrošiš cijeli paket SMS-a ili nemaš paket SMS-a, naplaćuje se cijena SMS iz osnovne tarife (0,33 kn) uvećana za roaming dodatak od 0,19 kn/SMS. Sve u svemu – 52 lipice po SMS-u.

Podatkovni promet: Iz paketa interneta troši se podatkovni promet + roaming dodatak od 0,47 kn/MB. Kad potrošiš cijeli paket interneta ili nemaš paket interneta, naplaćuje se podatkovni promet po tvojoj osnovnoj tarifi (0,88/MB) uvećan za roaming dodatak od 0,47 kn/MB. U prijevodu, 1,35 kn/MB.

MMS: Naplaćuje se cijena MMS poruke iz osnovne tarife (0,88 kn) uvećana za roaming dodatak od 0,47 kn/MMS ili 1,35 kuna po MMS-u bez važećeg paketa.
Cijena poziva prema ostalim zemljama iznosi 2,27 kn/min, dok je cijena dolaznog poziva 0,10 kn/min. 

Da zaključimo. Ako imaš paket razgovora, SMS-a ili interneta – trošiš ga i u roamingu + roaming dodatak koji je gore objašnjen.

Baci pogled i na cjenik za bonbon na bonove i na cjenik za bonbon pretplatu, a prije puta nemoj zaboraviti obnoviti pakete kako bi u svakom trenutku mogao nazvati doma, provjeriti mail gdje god se nalazio ili poslati SMS ekipi s pozdravima i pusama iz inozemstva.

Posljednja izmjena: 21.04.2016.