bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Nvidia Project Shield
‹ Tech novosti

Nvidia Project Shield 07.01.

Nvidia je predstavila novu ručnu konzolu za igranje. Project Shield performansama se može nositi s Xboxom 360 i Playstationom 3, može 'strimati' PC igre, reproducirati 4k video i pokrenuti ama baš sve Android aplikacije.

Početkom siječnja svake godine svi koji nešto znače u svijetu potrošačke elektronike sjedaju na avion i odlaze put Las Vegasa. Nije do kocke i provoda u gradu poroka već do CES-a, najvećeg sajma potrošačke elektronike na svijetu. CES je zatvoren za javnost, a na sajmu se tradicionalno predstavljaju noviteti koji mijenjaju naš način života. VCR, CD, kamkorderi, Tetris, Amiga, Xbox, plazma televizori, CD playeri, tableti... prvi su put predstavljeni na CES-u i zbog toga se svake godine s nestrpljenjem čeka početak novog sajma.

CES 2013. službeno se otvara sutra, ali prva predstavljanja novih proizvoda već su započela. Sinoć je veliku konferenciju za medije održala Nvidia, američka tvrtka poznata po proizvodnji čipova za grafičke kartice i mobilne uređaje. Očekivano, predstavljena je nova generacije Tegre, procesora za mobitele, tablete i notebooke. Tegra 4 performansama 'šiša' svu konkurenciju, a tu spada i do sada nenadmašni iPad 4.

No, pravo je iznenađenje uslijedilo najavom ručne konzole za igranje, nazvane Project Shield. Tržištem ručnih konzola vladaju japanski divovi Nintendo i Sony. Svi se sjećamo nesupjeha N-Gagea, zlosretnog križanca mobitela i konzole za igranje. Nakon Nokije nitko se nije usudio izazvati japanski dvojac pa je Nvidijina konzola došla kao grom iz vedrog neba.

Unutar Project Shielda 'kuca' nova Tegra 4, dovoljna snažna da pokrene igre koje grafikom i kvalitetom nimalo ne zaostaju za onima na Xboxu 360 i Playstationu 3. Štoviše, Nvidijina konzola može 'vrtjeti' video rezolucije 4k (4000 linija, dok HD telka ima 1080 horizontalnih linija) i slati sliku na 4k televizore putem HDMI kabla.

Ugrađena baterija trebala bi dostajati za 5-10 sati igranja ili 24 sata reprodukcije HD videa. Project Shield ima ugrađen 5-inčni multitouch ekran, micro-SD slot, a za operativni sustav je odabran Android. S konzolom dolaze i aplikacije za Gmail i Play Store.

Osim Android igrica, Project Shield sposoban je 'strimati' igre s Windows PC računala opremljenih Nvidijinim grafičkim karticama (GeForce GTX 650 i jači modeli) preko Wi-Fija. Korisnici tako mogu na ručnoj konzoli igrati omiljene PC igre zavaljeni u kauč bez žuljanja stražnjice sjedeći pred računalom. U planu je povezivanje konzole i s televizorima kako bi korisnici mogli gledati video te igrati PC i Android igre na velikom ekranu, a sve to potpuno bežično. Naravno, osim igara Project Shield može pokrenuti i na milijune ostalih Android aplikacija dostupnih na Google Play Storeu.

Cijena nove konzole još nije objavljena, a Nvidia tvrdi kako će Project Shield u prodaju krajem ove godine. Savršen božićni poklon za gamere i ovisnike o gadgetima.

Posljednja izmjena: 07.01.2013.
Možda će te zanimati i: