bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Oči umjesto miša
‹ Tech novosti

Oči umjesto miša 02.01.

Živimo u budućnosti! Ne kažemo ovo samo zato što je počela nova, 2013. godina i što se još nismo oporavili od dočeka, već zbilja živimo u budućnosti kakvu smo donedavno gledali u SF filmovima. Novi dokaz? Računalo kojim se upravlja pokretima očiju

Švedska je tvrtka Tobii prije godinu dana na CES-u (najveći sajam potrošačke elektronike na svijetu) predstavila GazeUI - sustav koji omogućava rad u Windowsima 8 uz pomoć touchpada i očiju. Dobro si pročitao, GazeUI prati i prepoznaje pokrete očnih jabučica te jednostavnim skretanjem pogleda na željeno mjesto korisnik zumira, odabire, skrola i raditi sve ono što inače radimo tipkovnicom i mišem u Windozima.

GazeUI je privukao veliku pažnju, ali je vremenom pao u zaborav kao i mnoge druge eksperimentalne tehnologije. No, ekipa iz Tobiija nije prestala raditi na 'očnom sučelju' i ovih je dana najavljen REX - USB uređaj koji svakom Windows 8 računalu dodaje mogućnost upravljanja putem gledanja. REX izgleda poput velike olovke, postavlja se pri dnu monitora, bilo onog na laptopu ili običnog LED displaya, a nakon instalacije integrira se s postojećim kontrolama (miš, tipkovnica, touchpad).

Tobii planira proizvesti 5.000 ovakvih gadgeta u prvoj seriji. REX dolazi integriran s laptopom i zbog toga mu je cijena pozamašnih 995 dolara. No, prvi primjerci ionako su namijenjeni developerima kako bi se upoznali s tehnologijom i napisali programe koje će znati koristiti i iskoristiti potencijal novog načina komuniciranja s računalom.

Nakon developera na red dolazimo mi, korisnici, i sigurni smo da će ova tehnologija brzo naći svoj put do kupaca. Nemamo ništa protiv toga da umjesto klikanja i tipkanja buljimo u monitor - ustvari, to i sad radimo po cijele dane.

Posljednja izmjena: 05.01.2013.
Možda će te zanimati i: