bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
On pedalira 138 na sat
‹ Tech novosti

On pedalira 138 na sat 22.09.

Kanađanin Todd Reichert u posebno je dizajniranom biciklu, nalik na balistički projektil, dopedalirao do svjetskog rekorda od 137,9 km/h! Reichart i njegov tim za ovaj su se nevjerojatan pothvat pripremali duže od godinu dana

Svake godine u pustinjama Nevade održava se natjecanje za najbrže vozilo pokretno ljudskom snagom na svijetu. Brojni zanesenjaci i konstruktori iz cijelog svijeta hodočašće u Nevadu kako bi isprobali svoje i vidjeli tuđe, uvjetno rečeno, bicikle.

Ovogodišnja utrka održana je prošli tjedan, a pobjedu i svjetski rekord odnio je Kanađanin Todd Reichert sa svojim timom AueroVelo. Za natjecanje se pripremaju od srpnja prošle godine kad su zacrtali cilj – srušiti svjetski rekord Nizozemca Sebastiana Bowlera  (133,8 km/h).

Uspjeli su zahvaljujući Reichertovim snažnim nogama te pomno dizajniranom biciklu, nazvanom Eta. Svaka sličnost Ete sa standardnim biciklima počinje i završava s pogonom na pedale i dva kotača. Sve ostalo – od načina vožnje (ležećki), preko ugrađene hi-tech opreme (kamere i monitor kako bi vozač vidio kud vozi), do dizajna koji je posve podređen aerodinamici – nema nikakve veze s biciklima na kojima se svakodnevno vozimo.

Svjetski rekord pao je tek u trećoj, zadnjoj službenoj vožnji, nakon pada u prvoj i odustajanja od druge zbog hitnih popravaka. No, na kraju je Reichert uhvatio dovoljan zalet pedalirajući 5 milja kako bi dosegao 137,9 km/h na djelu staze dugom 200 metara, na kojem suci mjere službenu brzinu.

Čestitamo i ne sumnjamo da će sljedeće godine Bowler, koji je ostao bez rekorda, i ostali entuzijasti ove neobično sportsko-inženjerske discipline dati sve od sebe kako bi u prijateljskom natjecanju skinuli Reicherta s trona i gazeći bicikl postigli brzine koje mi inače postižemo jureći hrvatskim autocestama.

Izvor

Posljednja izmjena: 22.09.2015.
Možda će te zanimati i: