bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Surfaj anonimno s Onionom Pi
‹ Tech novosti

Surfaj anonimno s Onionom Pi 19.06.

Američke tajne službe, navodno, znaju sve što radimo online. E pa, ne može! Anonimnost je neotuđivo pravo na internetu i nema tog špijuna koji će nam viriti preko ramena dok gledamo porn… pardon, učimo online

Uvjereni smo da nitko od vas nema ništa za skrivanje dok surfa bespućima interneta, ali sama pomisao da netko prati sve što radimo i analizira sve te podatke u potrazi za teroristima, malim zelenima ili kome sve ne, prilično je neugodna. Nitko ne voli da netko bezrazložno njuška po njegovom privatnom životu, a izgleda da NSA, obavještajna agencija američke vlade, radi upravo to. Srećom, postoje načini da se 'sakrijemo' na internetu te da otežamo, pa čak onemogućimo online praćenje.

Takvo što prilično je jednostavno na bilo kojem osobnom računalu. Dovoljno je skinuti Tor klijent, malo proučiti dokumentaciju, instalirati ga i uključiti se u Tor mrežu. Ukratko, Tor 'komplicira' put podatkovnih paketa od tvog računala do željenog odredišta tako što promet preusmjerava preko više računala u Tor mreži. Unutar tog procesa još se dodaje i enkripcija što na kraju rezultira skoro potpunom anonimnošću na internetu.

Već smo rekli da Tor radi na osobnim računalima, ali što je s mobilnim uređajima? Surfanje putem smartfona ili tableta sve je samo ne anonimno. Ipak, rješenje postoji, a zove se Onion Pi Pack. Tvrtka Adafruit Industries prodaje Onion Pi po cijeni od $94.95, a za tu lovu dobit ćeš sve potrebno da sakriješ svoju IP adresu bez obzira s kojeg uređaja pristupaš internetu.

Onion Pi se sastoji od Raspberry Pi model B minijaturnog računala, WiFi adaptera, memorijske kartice od 4GB s Raspbian operativnim sustavom te svog potrebnog kablovinja. Sama instalacija nije jednostavna, ali sve je detaljno objašnjeno u online tutorialu.

Kad sve uspješno spojiš i pokreneš, putem minijaturnog Oniona moći ćeš se anonimno spojiti na Internet s bilo kojeg smartfona, tableta ili računala. Osim toga, Onion Pi možeš podesiti tako da radi kao Tor relej i tako poboljšati samu Tor mrežu.

Nije jednostavno, ali ako briješ na online anonimnost isplati se uključiti u ovaj projekt i isprobati Onion Pi Pack.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.06.2013.
Možda će te zanimati i: