bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Online atlas svijeta
‹ Tech novosti

Online atlas svijeta 04.03.

Google Maps, i slični servisi, zaslužni su za porast zanimanja za geografijom. Možemo vidjeti svaki kutak Zemlje, možemo se prošetati ulicama nekog sela u Kini, a sad možemo i pregledavati jedinstvenu kolekciju karti – pravi, online zemljopisni atlas

Zemljopisne karte otkrivaju puno toga o nama i svijetu u kojem živimo. Ne samo gdje su granice i rijeke već, uparene sa statistikom, prikazuju fascinantnu kompleksnost ljudskog društva. Gustoća naseljenosti, BDP po regijama, prosječna temperatura… na tisuće podataka koji pričaju priču o nama.

Danas je ovakve karte sve lakše pronaći na internetu, zahvaljujući brojnim online, kartografskim servisima, a od prošlog tjedna još im je lakše pristupiti na novoj Google Maps galeriji.

Naime, Google je nedavno svoj Maps Engine, alat za izradu karti, učinio besplatno dostupnim raznim organizacijama. Škole, državne i javne službe te slične organizacije sad mogu same izrađivati karte koje se potom bez problema prikazuju u bilo kojem browseru ili Google Maps aplikaciji. Sve takve karte mogu se 'uploadati' na Google Maps galeriju. U galeriji se već nakupilo par tisuća različitih karti pa će zaljubljenici u /mapporn imati što raditi danima.

Nadamo se da će i naše organizacije prepoznati priliku te postaviti nekoliko zanimljivih karti Hrvatske. Do tada, pronjuškajte po galeriji i pogledajte što se događa s klimom u kategoriji Okoliš, istražite Povijesne karte ili skočite do Svemira i provjerite što je novog na Marsu i Veneri.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.03.2014.
Možda će te zanimati i: