bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ouya mijenja svijet igranja
‹ Tech novosti

Ouya mijenja svijet igranja 11.07.

Igranje, filmovi, internet... konzole su postale centar kućne zabave. Iako su konzole relativno jeftine, igre su skupe, a mnogi online Xbox i PS3 servisi u Hrvatskoj ne rade. Upoznaj Ouyu, jeftinu Android konzolu koja bi mogla sve to promijeniti

Što god mislio o video igrama u pitanju je velik biznis. Tu se vrti više novca nego u filmskoj i glazbenoj industriji. Zarađuju se silne milijarde, a Nintendo, Microsoft i Sony bore se za svakog kupca. Njihove konzole mogu se pretvoriti u pravi centar kućne zabave. Netflix, multimedija, online shopping... sve je ovo moguće obaviti iz omiljene fotelje s kontrolerom u rukama.

Nažalost, većina ovih servisa ne radi u Hrvatskoj. Microsoft ignorira hrvatsko tržište kada je Xbox u pitanju, isto vrijedi i za Nintendov Wii, a jedino Sony pruža kakvu-takvu podršku. No sve je to još uvijek nedovoljno. Kupci konzola za igranje u našoj zemlji zakinuti su za puno toga, a državne institucije, koje bi trebale brinuti o pravima potrošača i lupiti po prstima sve one koji prodaju 'polovnu' robu, ne rade ništa po tom pitanju.

Ipak, postoji svjetlo na kraju tunela. Igranje na mobitelima postaje sve popularnije, a developeri (tvorci igara) polako se prebacuju na Android i iOS. Upravo je Android iznimno zanimljiv developerima jer je riječ o 'otvorenoj' platformi. Android su izabrali i tvorci Ouye, konzole koja bi mogla promijeniti naše poimanje zabave. Ouya (čita se Uja) će koštati samo 99 dolara, a svi kupci moći će s konzolom raditi što im je volja. Jailbreak i hakiranje ne da se toleriraju već se i potiču. Kupiš li Ouyu na nju ćeš moći instalirati bilo koji Android program ili igru, surfati internetom, instalirati neki drugi OS (Linux) pa čak i sam raditi svoje igre zahvaljujući ugrađenom SDK-u (setu alata za stvaranje video igara).

Igre za Ouyu prodavat će se isključivo putem online trgovine, a svaka igra mora zadovoljavati jedan uvjet - mora biti jeftina. Nema više igara koje koštaju 500 kuna i koje možeš objesiti mačku o rep nakon što ih odigraš. Već sada su za Ouyu najavljene hit igre poput Minecrafta ili Triple Towna.

Ouyu pokreće quad-core NVIDIA Tegra 3 procesor, isti onaj koji se nalazi u Google Nexus 7 tabletu, te nadolazećem Microsoft Surfaceu, ima 1 GB RAM memorije i 8 giga za pohranu podataka. Nije puno, ali sasvim dovoljno za pristojne igre i za puno zabave.

Koliko se internet pomamio za Ouyom najbolje se vidi po tome što su tvorci konzole u jedan dan prikupili više od dva milijuna dolara pomoću kickstarter programa. Ukoliko i ti želiš financirati Ouyu sada je prilika, a za 99 dolara, plus poštarina, možeš rezervirati svoj primjerak kojeg ćeš dobiti prije nego se konzola pojavi u prodaji.

Posljednja izmjena: 11.07.2012.