bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ovdje možeš provjeriti jesu li ti ukrali osobne podatke
‹ Tech novosti

Ovdje možeš provjeriti jesu li ti ukrali osobne podatke 30.08.

Osobne podatke ostavljamo na stotinama internetskih odredišta bez previše razmišljanja o tome što se odgađa kad ih hakeri ukradu. Ime, prezime, adrese, zaporke… skoro svakodnevno događaju se provale u korisničke baze podataka. Pogledaj i provjeri jesu li provalili u neki od servisa koje koristiš

Koristiš li Dropbox sigurno si ovih dana dobio mail u kojem te ta tvrtka moli da resetiraš lozinku na svom računu. Razlog je krađa iz 2012., u kojoj je s Dropboxa ukradeno više od 70 milijuna korisničkih lozinki i email adresa.

E sad, ovo nije problem ako koristiš jedinstvene lozinke za svaki online servis, ali ako koristiš iste lozinke za više servisa, velika je šansa da će zlonamjernici to i otkriti. Lako za Dropbox, no što ako istu lozinku koristiš i na Gmailu ili Facebooku pa hakeri dobiju pristup svim tvojim tajnama, kontaktima, a možda i brojevima kreditnih kartica.

Zato, obavezno koristi jedinstvenu lozinku za svaku online usluga i pritom provjeri jesu li provalili u neki od servisa na koje si se registrirao. Jednostavno odeš na web stranicu Have I Been Pwned, ukucaš svoj email i saznat ćeš tko je, kada i gdje provalio i ukrao podatke s nekih od online servisa koje koristiš.

No, sve i da se ispostavi kako nisi 'čist', vjerojatno nemaš razloga za brigu ako redovno mijenjaš zaporke i pogotovo ako koristiš '2-step verification' tj. potvrdu putem šifre koju dobiješ SMS-om.

A kad su u pitanju silne lozinke koje treba upamtiti, zašto ih pamtiti kad imaš LastPass, KeePass i slični alati koji će generirati i pamtiti zaporke umjesto tebe?

Izvor

Posljednja izmjena: 01.09.2016.
Možda će te zanimati i: