bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ovo je novi iPhone
‹ Tech novosti

Ovo je novi iPhone 09.09.

Dočekali smo novi iPhone koji je u utorak navečer predstavljen svijetu željnom proizvoda sa znakom jabuke. Novi je iPhone 6 stroj kojeg se isplatilo čekati, ali to nije sve. Naime, uskoro ćemo moći kupiti prvi Apple phablet!

Voljeli ih ili ne, morate priznati da su Apple gadgeti vrhunski uređaji, sjajnih karakteristika koji uz sve to i odlično izgledaju. Niti novi iPhone nije izuzetak. Nešto zaobljeniji dizajn ne skriva činjenicu kako je pred nama novi smartfon iz Apple ergele.

iPhone 6 ima zaslon dijagonale 4,7 inča koji je prekriven posebnim staklom ojačanim ionima. Zaslon se ponosi Retina HD oznakom što u prijevodu znači da ima rezoluciju od 750x1.334 piksela, uz gustoću od 348ppi.

Unatoč novoj rezoluciji, sve aplikacije za prethodne iPhone uređaje radit će bez problema na 'šestici', zahvaljujući automatskom 'scaleingu'. Naravno, na developerima je da što prije postojeće appove prebace u višu rezoluciju kako bi korisnici mogli uživati u oštrijem i boljem prikazu omiljenih im aplikacija.

Unutar iPhonea 6 'kuca' novi A8 čipset koji ima 20% brži CPU te 50% bolji grafički procesor od prethodnika. 8MP iSight kamera ista je je kao u 'petici', ali Apple kaže kako će se, zahvaljujući nešto većem senzoru, primijetiti znatan napredak prilikom snimanja fotografija i videa. Kamera može snimati panorame veličine 43MP, a HD video sad radi na 60fps.

Kućište, izrađeno od aluminija, tanko je svega 6,9 milimetara dok bi baterija trebala trajati jednako, ako ne i duže nego što je to bio slučaj na prethodnom modelu. Od zanimljivih điđa-miđa izdvajamo ugrađeni barometar te brojač koraka.

Ukratko, odličan smartfon, ali nedostaje nam 'ono nešto' po čemu se Apple uvijek izdvajao od konkurencije.

Možda je upravo zbog toga Apple predstavio i iPhone 6 Plus – prvi phablet s znakom jabuke. Hardver je manje-više isti kao kod 'običnog' iPhonea, a jedina razlika je u zaslonu koji je kod Plusa nešto veći.

5,5 inča i prava HD rezolucija (1920x1080), uz nadograđeni iOS8 koji je prilagođen većem ekranu, trebali bi zadovoljiti sve one kojima je, osim kvalitete, važna i veličina.

Apple će narudžbe za oba modela početi primati u slijedeći ponedjeljak, a iPhone 6 i iPhone 6 Plus u trgovinama će se pojaviti tjedan dana kasnije.

Posljednja izmjena: 09.09.2014.