bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Ovo je novi USB konektor
‹ Tech novosti

Ovo je novi USB konektor 13.08.

Hura, napokon smo dočekali USB kojeg ćeš moći utaknuti bez petljanja. USB Type-C spreman je za masovnu proizvodnju i za par mjeseci trebala bi početi zamjena svih tih micro, mini i ostalih USB kablova koje imaš posvuda po ladicama

USB Promoter Group, udruženje koje brine o razvoju USB standarda, nakon 15 godina napokon je proizvelo reverzibilni konektor. Nema više paljenja svjetla kako bi po mraku mogao spojiti punjač za mob, nema pipkanja i psovki dok pokušavaš pogoditi pravu stranu na konektoru. Novom, USB Type-C konektoru potpuno je svejedno kako god ga okreneš.

Također, i kablovi će biti reverzibilni, tj. imat će identičan konektor na obje strane. Povećana je i snaga struje koja se prenosi Type-C USB kablom na 100W što bi trebalo biti dovoljno za pokretanje većine perifernih uređaja, uključujući monitore te laptope.

USB Type-C velik je poput micro USB konektora, poznatih s većine Android i WP smartfona. U konektoru se nalazi 18 pinova, a loša vijest je da novi standard nije kompatibilan sa starim USB portovima. No, kablovi koji rješavaju taj problem trebali bi biti jeftini i dostupni na svakom uglu.

Sad samo moramo čekati da proizvođači prihvate novi standard i počnu proizvoditi uređaje s novim konektorima. Nadamo se da će i EU promijeniti nedavnu odluku da svi novi mobiteli moraju imati micro USB utor za punjenje i odlučiti se za Type-C. 

Izvor

Posljednja izmjena: 13.08.2014.
Pitanja i komentari
  • <deleted> 13.08.2014. 21:10
  • MicroUSB je testiran na samo nekoliko tisuća "plug-in-a", nevjerojatno je lomljiv i nepouzdan, a ovi od više-manje toga sad rade univerzalni standard? What kind of sorcery is this?? Katastrofa... :(
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)