bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Pametna torba? Što da ne!
‹ Tech novosti

Pametna torba? Što da ne! 08.06.

Airbus je prvenstveno poznat po proizvodnji zrakoplova, ali ova europska korporacija zračnim je putnicima nedavno ponudila nešto sasvim drugačije – 'pametnu' torbu koja dolazi s iPhone aplikacijom i funkcijom za praćenje izgubljene prtljage

Svi oni koji često putuju zrakoplovom reći će ti da je jedno sigurno – prije ili kasnije zagubit će ti prtljagu. Problem je u velikoj količini raznih kufera, torbi i ruksaka koji beskonačno kruže svjetskim zračnim lukama. Milijuni i milijuni torbi putuju pomičnim trakama, razvrstavaju se, pretovaruju, utovaruju i istovaruju. Nije čudo da se u takvim uvjetima prtljaga zna zagubiti i umjesto u London, otputovati na Tibet.

Velike zračne kompanije čuvaju izgubljenu prtljagu u velikim skladištima, a ako se vlasnik ne pronađe u propisanom roku, stvari iz prtljage idu na dražbu. Sve to stvara dodatne troškove avio-prijevoznicima, o ljutnji putnika koji su izgubili prtljagu da i ne govorimo.

Na svu sreću, izgleda da će gubitak prtljage ubrzo postati stvar prošlosti. Naime, Airbus je upravo predstavio Bag2Go putnu torbu. Svaki Bag2Go ima RFID čip koji obavlja svu komunikaciju s aerodromskim sustavima za razvrstavanje prtljage te barkod koji ga identificira gdje god završio.

U slučaju da Bag2Go ipak zaluta, tu su ugrađeni GPS i 2G mobitel koji u svakom trenutku, putem iPhone aplikacije, vlasniku mogu javiti gdje se torba trenutno nalazi. Svaka torba može poslužiti i kao vaga. Nakon što staviš stvari u Bag2Go naprosto ga uhvatiš za ručku, podigneš i na iPhoneu možeš vidjeti jesi li prešišao dozvoljenu težinu prtljage.

U Airbusu vjeruju da će njihova 'pametna' torba u maloprodaji biti samo 20% skuplja od klasične prtljage. Šteta što je cijeli projekt još uvijek u fazi istraživanja i što ćemo na Bag2Go morati pričekati još koju godinu, Do tad, na zračni put nosimo samo najnužnije u najlonskim vrećicama. Bijelim, naravno.

Izvor

Posljednja izmjena: 08.06.2013.
Možda će te zanimati i: