bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Pametni gradovi
‹ Tech novosti

Pametni gradovi 28.01.

Gradovi širom svijeta postaju sve 'pametniji'. Uz pomoć tehnologije prikupljaju se podaci koji stanovnicima velikih gradova mogu olakšati život u vidu bolje infrastrukture, sigurnosti i komunalnih usluga

Najveći grad Škotske, Glasgow (600.000 stanovnika), nedavno je dobio 24 milijuna funti od vlade Ujedinjenog Kraljevstva kako bi uz pomoć vrhunske tehnologije postao primjerom grada budućnosti. Novac će biti utrošen na razne projekte, a svi oni trebali bi pomoći stanovnicima tog grada da žive kvalitetnije i bolje.

Tako će građani Glasgowa uskoro dobiti besplatne aplikacije koje će pratiti stanje u prometu i gradskom prijevozu te im javljati o zastojima i kašnjenjima. Također, radi se app putem kojeg će građani moći prijaviti rupe na prometnicima ili ukradene kante i kontejnere za smeće. Postojeća mreža CCTV kamera spojit će se s kontrolom prometa kako bi policija, medicinske službe i vatrogasci mogli brže reagirati u slučaju nesreća, a sofisticirani softver pratit će potrošnju plina i struje te upozoravati na kriminal. Uštede ostvarene u električnoj i plinskoj mreži, preusmjerit će se stanovništvu u siromašnijim dijelovima grada.

Glasgow nije prvi britanski grad koji uvodi visoku tehnologiju u svoju svakodnevnicu. Birmingham, Sunderland i London već koriste gadgete i hi-tech u gradskim i komunalnim službama. Glasgow je novčanu pomoć dobio u konkurenciji 30 drugih gradova u Velikoj Britaniji, a jedan od razloga je taj što je riječ o gradu s najkraćim očekivanim životnim vijekom u Britaniji.

Iako ima svojih problema, Glasgow je ujedno i poznat po ekonomiji, kulturi i inovativnosti, a Gordon Matheson, predsjednik gradskog vijeća najvećeg grada Škotske, smatra kako će nova tehnologija donijeti novi procvat: 'Umrežavanjem svega, od kontrole prometa do komunalne naknade i liste čekanja u gradskim bolnicama, spremni ćemo dočekati stalne izazove modernog života.'

Lijepo, nadamo se da će za koju godinu i Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Zagreb i ostali hrvatski gradovi također krenuti 'pametnim' putem te da ćemo i mi dobiti appove koji će olakšati život i nama, građanima, ali i gradskim ocima.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.01.2013.