bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Pametni Microsoftov Adam
‹ Tech novosti

Pametni Microsoftov Adam 15.07.

Znaš li kako izgleda rodezijski gonič lavova? Nema beda ako ne znaš, Microsoftov 'Projekt Adam' će prepoznati ovog i stotine drugih vrsta pasa. Riječ je o softveru koji bi mogao promijeniti način na koji koristimo mobilne uređaje

Lumeni iz Microsoft Researcha razvili su nov sustav za strojno učenje (machine learning) koji će, kako tvrde, ubrzati razvoj umjetnine inteligencije te poboljšati mogućnosti računala da uče i naučeno primjene u praksi. Sustav se bazira na principu rada ljudskog mozga – načinu na kojem usvajamo nova znanja i kasnije ih koristimo.

Recimo, prepoznavanje vrsta pasa. Kad jednom vidiš vučjaka ili rodezijskog goniča lavova, vjerojatno ćeš ih znati prepoznati i slijedeći put. No, za računala je ovakvo što donedavno bilo nezamislivo. Ne i za 'Projekt Adam'. Na jučer održanoj demonstraciji, Microsoftovi stručnjaci pokazali su da Adam bez problema može prepoznati vrstu psa koju mu pokažeš putem fotografije.

Uparen sa Siri, Adam pretvara smartfon u moćno oruđe za identifikaciju i istraživanje. Na primjer, kreneš u berbu gljiva i svaku gljivu koju ubereš 'pokažeš' Adamu koji će ti potom reći je li jestiva ili nije. Uslikaš pticu i Adam ti otkrije koja je to vrsta. Pecaš ribu – ista stvar. Tražiš ljekovito bilje? Pitaj Adama.

Naravno, do ovakve, praktične primjene ove tehnologije treba proći još neko vrijeme, ali Adam je velik korak naprijed na polju umjetne inteligencije. Microsoft tvrdi kako je Adam nadmašio sve prijašnje pokušaje za poboljšanje strojnog učenja, među kojima i Google Brain: 'Projekt Adam je 50 puta brži i više nego duplo točniji', kaže se u izjavi Microsofta. 'Osim toga, vrlo je efikasan te koristi 30 puta manje hardvera od Googlea.'

Sve pet, još samo da vidimo Adama na svom smartfonu pa da se bacimo u identificiranje svega na što naletimo. Adame, tko je ova zgodna cura i kakve su mi šanse kod nje? Vrijedi probati. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 15.07.2014.
Možda će te zanimati i: