bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Pizza dok kažeš keks
‹ Tech novosti

Pizza dok kažeš keks 05.12.

Popis stvari koje 3d printeri mogu izraditi svakim danom sve je duži. Počelo je kao igra, a danas 3d printeri štancaju oružje, rezervne dijelove, a uskoro bi trebali početi praviti zamjenske organe. Organi sutra, a hrana iz 3d printera može se isprobati već danas

Nedavno smo pisali o konceptu američkih diplomaca s MIT-a koji su osmislili 3d printer za hranu. Od koncepta do prototipa koji šljaka prošlo je svega par mjeseci. Naime, 3d printer za hranu postaje stvarnost zahvaljujući španjolskoj tvrtki Natural Machines.

Ekipa iz Natural Machines izradila je potpuno funkcionalan prototip 3d printera za hranu. Nazvali su ga Foodini i pravo je čudo tehnike. Lynetta Kucsma, suosnivačica tvrtke, kaže kako su prvotno htjeli napraviti printer za izradu slatkiša, ali ubrzo su im porasli apetiti.

'Nismo mogli opravdati izradu stroja koji bi pravio samo slatkiše u vrijeme kad je epidemija gojaznosti ozbiljan problem', kaže Lynetta. 'Naš stroj morao je biti sposoban proizvoditi zdravu, prirodnu hranu'.

Foodini može proizvesti cijelu paletu raznih jela, od tjestenine do burgera. Printer sadrži spremišta za pet vrsta sastojaka, a u prodaji će se pojaviti s kuharicom za jela koje svatko može isprintati u tren oka. Lynetta tvrdi kako za korištenje Foodinija nisu potrebne nikakve kulinarske vještine, a očekuje se kako će u maloprodaji printer koštati oko 1.000 eura. Prilično skupo za kuhinjsko pomagalo, ali jeftino kad su u pitanju 3d printeri.

Natural Machines nije jedina tvrtka koja ozbiljno radi na usavršavanju printera za hranu. Recimo, NASA je nedavno dodijelila 125.000 dolara subvencije jednom laboratoriju koji ima zadatak osmisliti printer za printanje pizze, ali od sastojaka koji imaju rok valjanosti od 30 godina.

Inspiriran ovom donacijom, i Foodini se okušao u izradi pizze. Moramo priznati da krajnji rezultat izgleda sasvim pristojno. Dobar tek!

Izvor

Posljednja izmjena: 05.12.2013.
Možda će te zanimati i: