bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Plavi moj safiru
‹ Tech novosti

Plavi moj safiru 15.10.

Ok, safir o kome je riječ u našem blogu nije plav već proziran, ali nismo mogli odoljeti ovakvom naslovu. Dakle, safir bi uskoro mogao zamijeniti svu plastiku i staklo na našim mobitelima. Izgrebani zasloni napokon bi trebali postati stvar prošlosti

Krenuli smo pisati o safirima i mobitelima, a onda smo shvatili da nemamo pojma kako nastaje i što je točno taj safir. Iako smatramo da su safiri plavi, oni su ustvari bezbojni. Plavu boju daje im željezo, a postoje i crveni koje onda nazovimo rubini. Različita imena, a ustvari riječ je istom mineralu koji se naziva korund. Uglavnom, korund je kristalni oblik aluminijevog oksida i drugi je najtvrđi mineral, odmah poslije dijamanta.

Sad kužiš zašto su se proizvođači mobitela pomamili za safirima. Staklo proizvedeno od korunda praktički je nemoguće zagrebati i vrlo ga je teško razbiti. Srećom, safiri se danas proizvode industrijski pa povećana potražnja ne bi trebala povećati cijenu novih mobača.

Još jedna zanimljivost je da se safiri mjere u metrima! Naime, kristali safira rastu u obliku takozvane boule, koje se prodaju na metre. Prošle je godine prodano 32 km safira u boulema, ove godine potražnja je porasla na 54, a procjenjuje se kako će za dvije godine iznositi 84 kilometra.

Naravno, porast potražnje nastao je prvenstveno zahvaljujući proizvođačima mobitela koji se sve više odlučuju za safir umjesto stakla. Osim toga, Apple je nedavno patentirao mobitel izrađen u potpunost od safira. Nema plastike, aluminija niti stakla – samo safir. No, riječ je o patentu, a znamo da mnogi patenti nikad ne zažive u stvarnosti. Ipak, sigurni smo da će safir sve više istiskivati ostale materijale, prvenstveno staklo, i da uskoro više nećemo morati brinuti o mikro i makro ogrebotinama na našim blistavim, safirnim smartfončićima. Plavim, naravno.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.10.2013.