bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Play that funky music, iPad
‹ Tech novosti

Play that funky music, iPad 16.07.

iPad je zbilja svestran gadget. Možeš se igrati, surfati netom, čitati, bacati ga umjesto frizbija, može poslužiti kao daska za sjeckanje povrća, ma možeš svašta. Nabaviš li C.24, na iPadu možeš čak i svirati skoro, pa pravi, klavir

Zamisli scenu. Dolaziš u Lisinski na koncert nekog glasovitog pijanista kad tamo – nigdje klavira. Samo stolica i maleni stol. Svjetla se gase, žamor publike pretvara se u grobnu tišinu, jer na pozornicu izlazi naš pijanist, a pod rukom mu iPad. Majstor sjeda za stol, otvara iPad i razvali Chopina na C.24 zaštitnoj navlaci za iPad koja se u tren oka pretvorila u minijaturnu klavijaturu. Publika podivlja, gospođe počnu bacati donje rublje na pozornicu, a gospoda zavežu kravate oko glave i krenu s opakim headbangingom. Savršeno.

Nažalost, ovakvo što vjerojatno se nikad neće dogoditi, ali ozbiljno razmišljamo o kupovini sezonskih ulaznica za koncerte klasične glazbe. Nikad se ne zna. Naime, tvrtka Miselu uskoro počinje s proizvodnjom zaštitnog kućišta za iPad koje, ne samo što izgleda opako, već može poslužiti i kao prava, pravcata klavijatura.

C.24 se spaja s iPadom putem Bluetooth veze, a klavijatura raspona dvije oktave ima osam tipki pomoću kojih je moguće 'u letu' mijenjati oktave – od subkontre do pete oktave – svih osam koliko ih je i na pravom klaviru.

Naravno da znamo da iPad ima virtualnu klavijaturu, ali muzičari tvrde kako 'to nije to'. Osjećaj koji se dobiva pritiskom prave, fizičke tipke je nezamjenjiv. Uz mini-klavijaturu dolazi i pripadajuća aplikacija za spajanje s bilo kojom iOS MIDI aplikacijom.

C.24 je trenutno na Kickstarteru, potrebnih 99.000 dolara je već skupljeno, a proizvođač tvrdi kako će prve primjerke naručiteljima poslati krajem godine. Nismo glazbenici, ali da jesmo, ozbiljno bismo razmislili o jednom C.24 koji bi nam itekako dobro poslužio na putovanju ili na tulumu. Uvijek su likovi koji znaju svirati akustičnu gitaru bili glavni na feštama, ali neće još dugo. Gitara protiv iPada. Fight!

Posljednja izmjena: 16.07.2013.
Možda će te zanimati i: