bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Početak kraja blokiranja sadržaja?
‹ Tech novosti

Početak kraja blokiranja sadržaja? 31.03.

Zagovornici smo slobodnog interneta na kojem su informacije dostupne svima, a sadržaj se može konzumirati bilo gdje i bilo kad, pogotovo ako ga platiš. No, znamo da nije tako i da mnogi servisi, poput Netflixa i Spotifyja, nisu dostupni u Hrvatskoj

Sigurno se slažeš s nama kad kažemo da je regionalno blokiranje servisa za streaming filmova i glazbe jedna od onih stvari koje nemaju veze sa zdravim razumom. Nemaju veze s razumom, ali imaju s lovom, glupim zakonima i tehnološki zaostalim zakonodavcima.

Svi bi mi trebali biti dio zajedničkog tržišta samo što to tržište ne funkcionira kad je u pitanju online sadržaj. Izgleda da su ovoga postali svjesni i u Europskoj komisiji gdje je ovih dana prihvaćena nova strategija o zajedničkom digitalnom tržištu.

Birokrati iz Bruxellesa s pravom smatraju kako u EU ne smiju postojati proizvoljne granice kad su u pitanju online usluge. EK radi na novom paketu zakona koji bi trebao omogućiti gledanje bilo kojeg online servisa, poput Netflixa, iz bilo koje EU zemlje. Takozvana geografska blokada sadržaja, kojoj smo izloženi u Hrvatskoj, trebala bi postati stvar prošlosti.

Više detalja o novoj strategiji saznat ćemo u svibnju, a do tad se možemo nadati kako ovaj prijedlog neće završiti poput ideje EK da se ukine roaming u svim zemljama EU. Od te priče na kraju nije bilo ništa, jer je Vijeće EU odbilo prijedlog zbog koristi koje mnoge države-članice imaju od roaminga. Među njima je, pogađaš, i Hrvatska.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.04.2015.
Možda će te zanimati i: