bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Podvodni internet
‹ Tech novosti

Podvodni internet 17.10.

Pokrivenost kopna internetskom mrežom sve je bolja, ali što je s podmorjem? Bežični, radio signali brzo 'nestaju' u vodi i zbog toga znanstvenici sa Sveučilišta Buffalo rade na univerzalnom, sonarnom načinu prijenosa podataka pod vodom

Internet u morskim dubinama ne radi iz prostog razloga što tamo nema niti telefonskih utičnica, niti signala mobilnih mreža. Naravno, ribama i školjkama pristup mreži svih mreža ne treba, ali zato treba podmorničarima i sve većem broju znanstvenika te istraživača koji vrijeme provode ispod površine. I ne samo njima. Brojne sonde na dnu mora i oceana šalju podatke na površinu, a sve one koriste neki svoj, specifičan protokol za prijenos podataka.

Komunikacija u vodi odvija se i odvijat će se sonarno, putem zvučnih valova, jer radio valovi i voda se ne slažu baš najbolje. Brojne morske životinje koriste sonarni način komunikacija, a na znanstvenicima i inženjerima sa Sveučilišta Buffalo, u američkoj saveznoj državi New York, je da pronađu najbolji način ovakve komunikacije po nas, naše gadgete, ali i po morska stvorenja.

'Podvodna bežična mreža donijet će nam jedinstvenu mogućnost skupljanja i analize podataka iz mora i oceana u realnom vremenu', objašnjava Tommaso Melodia, šef projekta. 'Omogućiti pristup tim informacijama svima, putem smartfona ili računala, može spasiti nebrojene živote u slučaju tsunamija ili neke slične, prirodne katastrofe'.

Prvo testiranje novog sustava obavljeno je na jezeru Erie. Istraživački tim u jezero je potopio dvije sonde teške 18 kilograma i uspjelo im je prebacivati podatke između njih, baš kao u običnoj, računalnoj mreži. Očekuje se kako bi nova tehnologija trebala pomoći u pronalaženju i otklanjanju zagađenja mora, a različite istraživačke skupine iz cijelog svijeta puno lakše će prikupljati, uspoređivati i analizirati sve vrste 'morskih' podataka.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.10.2013.
Možda će te zanimati i: