bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
PonoPlayer – hit na Kickstarteru
‹ Tech novosti

PonoPlayer – hit na Kickstarteru 30.03.

Stari se hipik Neil Young bacio u poslovne vode. Osnovao je tvrtku Pono i na Kickstarteru krenuo prikupljati lovu za mp3 player. Skupio je više od 5 milijuna dolara u svega petnaestak dana i Pono bi krajem ove godine trebao stići u ruke prvih 'backera'

Iskreno, otkad su se mobiteli pretvorili u smartfone, zaboravili smo da mp3 playeri uopće postoje. Što će nam iPod kad imamo iPhone, što će nam neki jeftini, kineski mp3 player, kad imamo mali milijun jeftinih, kineskih Android mobača? Playeri su integrirani u mobitele i mnogi proizvođači prestali su proizvoditi ove uređaje. Uostalom, niti Apple nije predstavio novi iPod prošle godine, u kojoj ih se prodalo duplo manje nego na vrhuncu pomame za mp3 playerima 2008. godine.

Možda bi ove stvari trebalo objasniti Neilu Youngu, kanadskom hipiku i kantautoru koji se proslavio 70-ih godina hitovima poput Heart of Gold ili Old Man. Neil je imao uspješnu karijeru i ne znamo što mu bi da se pod stare dane baci u biznis s mp3 playerima.

Naime, njegova tvrtka Pono već duže vrijeme radi na mp3 playeru koji bi korisnicima trebao pružiti 'najbolje moguće iskustvo slušanje omiljene digitalne glazbe'. Glavni adut Ponoa je reprodukcija pjesama u FLAC-u, audio formatu kod kojeg nema gubitka kvaliteta zvuka (losless). Kad smo kod FLAC-a, spomenimo da ovaj format podržavaju svi Android uređaji, a iPhone ima hrpu FLAC playera. Ukratko, ako imaš smartfon, imaš i FLAC player.

No, velika prednost Ponoa je 64GB ugrađene memorije, proširive s dodatnih 64 giga putem microSD kartica. Trebat će ti ovoliko prostora, jer FLAC datoteke, ovisno o načinu kompresije, zauzimaju puno više mjesta nego mp3 fajlovi.

Ogromna memorija, neobičan dizajn, FLAC podrška i ime Neil Younga bili su dovoljni da Pono u svega 15-ak dana na Kickstarteru prikupi više od 5 milijuna dolara, što ga čini četvrtim najuspješnijim projektom na ovoj platformi društvenog financiranja.

Ne bi imali ništa protiv Pono playera u automobilu ili na nekom sličnom mjestu, ali naprosto se ne vidimo kako, uz mob, ključeve, novčanik i hrpu sitnica koje inače nosimo po džepovima ili u torbi, pronaći mjesta za još jednu ovakvu 'ciglu'. No, ukoliko smatraš da je Pono kao stvoren za tebe, možeš ga ugrabiti po promotivnoj cijeni od 300 dolara plus dostava, plus carina.

Posljednja izmjena: 03.04.2014.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • dominik.spajic 13.04.2014. 12:50
  • Šta je taj posebniji od drugih??? :?
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)