bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Pošteni mobitel
‹ Tech novosti

Pošteni mobitel 23.05.

Tvoj je smartfon možda sklopio slabo plaćeni radnik u nekoj kineskoj tvornici, a načinjen je od kovina iz 'paklenih' afričkih rudnika. Alternativa je FairPhone – mobitel koji na prvo mjesto stavlja ekologiju, dobrobit radnika i poštenje

Svjesni smo da mnogi proizvodi koje svakodnevno koristimo nisu napravljeni po vrhunskim ekološkim standardima, da su ih vjerojatno proizveli potplaćeni radnici te da su izrađeni od 'sumnjivih' materijala. No, najčešće nemamo izbora pa nastavljamo po starom, pokušavajući ne misliti na drugu stranu priče, na povijest i porijeklo stvari koje držimo u rukama.

Skupina prijatelja iz Nizozemske nije se mogla pomiriti s takvim stavom i zbog toga su 2010. godine pokrenuli projekt FairPhone. Ideja je bila stvoriti smartfon koji će biti proizveden od 'čistih' materijala, u tvornicama u kojima su radnici dobro plaćeni, ukratko, mobitel koji će biti ekološki i društveno prihvatljiv.

Nakon tri godine rada, prvi FairPhone je spreman za početak prodaje. U čemu je razlika između FairPhonea i običnog smartfona? Za početak, rijetki metali potrebni za izradu elektroničkih komponenti, poput tantala, dolaze iz afričkih rudnika koji nisu pod kontrolom gerile, gospodara rata i diktatora. Za proizvođača su, standardno, odabrali tvornicu u Kini, ali već je osnovan fond iz kojeg će se isplaćivati nagrade radnicima te poboljšavati uvjeti rada u tvornici. Treće, za svaki prodani FairPhone, tvrtka donira 3 eura za čišćenje pravih planina elektroničkog otpada u Gani i njegovo recikliranje.

Sve tehničke specifikacije još uvijek nisu poznate, a zasad znamo da će FairPhone imati četverojezgreni procesor, 16 giga integrirane memorije, 4,4-inčni qHD zaslon prekriven Dragontail staklom, prednju kameru od 1,3MP te stražnju od 8 megapiksela. Iako FairPhone dolazi s Android JellyBeanom 4.2, korisnici će moći instalirati neki drugi OS (Firefox, Ubuntu, Sailfish…), mobitel će imati i dual SIM, a pakiranje će biti minimalno kako bi se i na taj način pridonijelo smanjenju količine nepotrebnog otpada.

FairPhone se već može naručiti po cijeni od 325 eura plus porez, a isporuke bi trebale započeti ove jeseni. No, iako sve u ovoj priči zvuči kao iz bajke, mi bismo se strpjeli još par mjeseci prije eventualne kupovine, dok ne vidimo prve recenzije.

Posljednja izmjena: 23.05.2013.
Pitanja i komentari
  • godzeus 23.05.2013. 15:12
  • Ovo je čak dobar telefon no pitanje je kakav je GPU.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)