bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Progledao zahvaljujući bioničkim očima
‹ Tech novosti

Progledao zahvaljujući bioničkim očima 24.02.

Bionički vid dobro nam je poznat iz brojnih SF filmova i serija, prvenstveno Star Treka. Kako je krenulo, uskoro bi sve češće mogli viđati ljude koji su gubitak prirodnog vida nadomjestili bioničkim očima, baš poput Geordija La Forgea

Amerikanac Allen Zderad nije vidio suprugu, djecu i unuke punih deset godina. Naime, 68-godišnji Allen boluje od degenerativne bolesti koja je polako ugasila svjetlo u njegovim očima.

No, moderna medicina omogućila je Allenu da ugradnjom bioničkih očiju razbije skoro potpunu tamu te da ponovno vidi obitelj, istina, u prilično niskoj rezoluciji.

Bionički sustav 'Second Sight Argus II' razvija se punih 25 godina, a Allen je 15. Amerikanac kojemu je ovaj ustav ugrađen. Iako je novi Allenov vid prilično rudimentaran, ogroman je to napredak za čovjeka koji nije vidio skoro ništa.

Stručnjaci koji rade na Argusu sa svakom operacijom usavršavaju sustav i nije daleko dan kad će bioničke oči omogućiti gledanje u puno većoj rezoluciji.

Napredak ove tehnologije može se donekle usporediti s napretkom računalne grafike - od ASCII znakova i niske rezolucije prvih računala do visokih rezolucija današnjih konzola za igranja i virtualne stvarnosti.

Računalima je trebalo 30-ak godina da prevale taj put, nadamo se da brojne osobe s poteškoćama s vidom ipak neće morati čekati toliko dugo.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.02.2015.
Možda će te zanimati i: