bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
PS3 superračunalo u kontejneru
‹ Tech novosti

PS3 superračunalo u kontejneru 29.12.

Doktor fizike s jednog američkog sveučilišta sklopio je superračunalo od 191 PlayStation 3 konzole. Računalo se nalazi unutar rashlađenog brodskog kontejnera i služi za kompleksne izračune kakve inače obavljaju 10 puta skuplja superračunala

'Znanost je postala skupa', kaže Gaurav Khanna, doktor fizike sa Sveučilišta Massachusetts. 'Naprosto nema dovoljno novca na sveučilištima i u državnim potporama, a superračunala omogućavaju znanstvenicima da nadoknade taj manjak financijskih sredstava.'

Superračunala omogućavaju znanstvenicima izvođenje kompleksnih simulacija i izračuna koja bi bilo nemoguće ili daleko skuplje izvesti u praksi.

No, niti superračunala nisu jeftina. U prosjeku koštaju par stotina tisuća dolara, i to osnovni modeli ovakvih računala namijenjenih istraživanjima u astronomiji, fizici, matematici, meteorologiji…

Doktor Khanna nije imao niti približno toliko love u svom budžetu pa se okrenuo alternativnim rješenjima. Još 2007. spojio je 16 PlayStation 3 (PS3) konzola za igranje kako bi izvršio izračune modela sudara crnih rupa.

Njegov rad bazira se na pronalaženju i istraživanju gravitacijskih valova koji nastaju prilikom velikih poremećaja u zakrivljenosti prostorvremena, poput sudara dviju crnih rupa. No, crne je rupe nemoguće promatrati teleskopima pa Khanna za svoje eksperimente koristi simulacije unutar superračunala.

Izradom takvog kompjutera, sastavljenog od skoro 200 PS3 konzola, Khanna je svom sveučilištu uštedio nekih pola milijuna dolara. Njegov 'stroj' ima snagu 3.000 prosječnih PC računala, a uskoro bi trebalo stići novih 220 konzola koji će dodatno podići snagu improviziranog superračunala.

Inače, superračunalo je smješteno u starom brodskom kontejneru za transport koje ima ugrađeno hlađenje kako se konzole ne bi pregrijale.

Khanna je svoje superračunalo počeo posuđivati kolegama sa sveučilišta koji na njemu provode svoje projekte, a snalažljivi fizičar već ima planove za novo 'uradi sam' računalo.

Naime, PS3 ima svega 512MB radne memorije što ga čini neprikladnim za zbilja velike izračune. Umjesto starih konzola, Khanna zbog toga namjerava pri izradi slijedećeg superračunala iskoristiti i spojiti na stotine grafičkih kartica!?

Izvor

Posljednja izmjena: 29.12.2014.
Možda će te zanimati i: