bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
QR glavu čuva
‹ Tech novosti

QR glavu čuva 29.05.

Forsiranje i upotreba na mnogim mjestima gdje to nema nikakvog smisla pretvorili su QR kod u izlizanu foru. No, Mercedes je pokazao kako QR kod može biti itekako koristan pa čak i pomoći pri spašavanju života

QR kod je u svega par godina prošao put od 'najvažnije sporedne stvari na internetu' do potpunog zaborava. Nekad su QR kodovi bili posvuda i upravo ih je to forsiranje 'ubilo'. Počeli su se koristiti i umjesto linkova na web stranicama, ali ubrzo nam je svima dosadilo mobačem 'gađati' QR na svakom uglu kako bi završili na webu tvrtke koja prodaje auto kozmetiku iz Tajlanda. Ne, hvala.

Da QR kod ipak može biti itekako koristan, pokazao je Mercedes. Naime, njemački ekvivalent HAK-a, ADAC, zahtijeva da svi automobili imaju Rettungkarte – shemu vozila s ucrtanim cijevima za gorivo, položajem zračnih jastuka i kablovima pod visokim naponom. Ovi podaci od životne su važnosti spasilačkim službama pri intervencijama kod prometnih nesreća.

Nažalost, svaki proizvođač smješta Rettungkarte na drugo mjesto, a vatrogasci i hitna pomoć nemaju vremena kopati po demoliranom automobilu tražeći komadić papira, pogotovo kad treba spašavati putnike zarobljene u vozilu.

Umjesto tiskanja Rettungkarte na papiru u Mercedesu su pronašli daleko elegantnije i jednostavnije rješenje – QR kod. QR naljepnice postavljene su s unutrašnje strane poklopca za gorivo te na središnji nosivi stup sa suvozačke strane, na mjesta koja obično ostanu neoštećena u prometnim nesrećama. Vatrogasac ili policajac koji stigne do poprišta prometne nesreće sad može, uz pomoć smartfona ili tableta, očitati QR kod koji ga vodi na Rettungkarte web stranicu. U svega par sekundi može saznati gdje smije rezati kako bi oslobodio putnike, prijeti li vozilu opasnost od eksplozije i sve ostale sitnice koje u takvim trenucima mogu spasiti živote.

Good Guy Mercedes odrekao se patentnih prava na ovu tehnologiju i sad čekamo potez ostalih proizvođača. Samo da ne pretjeraju pa da za koju godinu ne počnu proizvoditi automobile u samo jednoj boji - QR crno-bijeloj.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.05.2013.
Možda će te zanimati i: