bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Računalo naslikalo 'novog' Rembrandta
‹ Tech novosti

Računalo naslikalo 'novog' Rembrandta 05.04.

Ekipa računalnih stručnjaka u suradnji s Microsoftom razvila je tehnologiju analiziranja umjetničkih remek-djela pomoću računala. Nakon detaljne analize, računalo je u stanju napraviti sliku koja izgleda kao da ju je neki stari majstor naslikao osobno

'Htjeli smo shvatiti što to neki portret čini odmah prepoznatljivim kao Rembrandtovo djelo', opisao je Emmanuel Flores ideju projekta The Next Rembrandt kojem je na čelu. Flores je okupio tim računalnih stručnjaka koji su programirali računala za detaljno analiziranje slika nizozemskog slikara.

Računalo je analizom pokušavalo dokučiti sve finese starog majstora, poput načina na koja je slikao oči ili usne svojih modela. Nakon gigabajta i gigabajta podataka, računalni je program dobio zadatak naslikati portret Europljanina, starog između 30 i 40 godina, s bradom, crnom odjećom, bijelom kragnom i šeširom na glavi.

Računalo je na osnovu naučenog počelo štancati portrete koji izgledaju vrlo slično Rembrandtovim slikama. Zadovoljni rezultatima, stručnjaci su najbolje portrete poslali na 3d printanje kako bi  dobili teksturu uljnih slika na platnu.

'Pokušavamo shvatiti što to čini jedno remek-djeli', kaže Flores i dodaje, 'Bez obzira na sve, mislim kako nikad nećemo uspjeti nadomjestiti Rembrandta – on je bio jedan i jedinstven'.

Izložba isprintanih 'računalnih' portreta planira se održati do kraja godine u Nizozemskoj, domovini onog, pravog Rembrandta.

Izvor 

Posljednja izmjena: 09.04.2016.
Možda će te zanimati i: