bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Raku Raku za djeda i baku
‹ Tech novosti

Raku Raku za djeda i baku 19.02.

Mobiteli namijenjeni osobama treće životne dobi nisu nikakva novost, ali takvi su mobači obično tehnološki i dizajnerski prilično zastarjeli. Novi Fujitsu mob za starije čista je suprotnost. Raku Raku je zgodan, brz i učinkovit – savršen poklon za djeda i baku

Hrvatska i Japan slični su po tome što smo i mi i Japanci sve stariji. No, tu svaka sličnost prestaje. Njih je više od 125 milijuna, a nas tek nešto preko 4, oni rade od jutra do mraka, na godišnji idu kad baš moraju, a mi… pa, recimo da baš i nemamo takve radne navike. :)

Naravno, Japanci su poznati i po Sonyju, Panasonicu, Hitachiju i mnogim drugim hi-tech kompanijama dok mi imamo… Vegetu. Kad imate toliko tvrtki koje se bave proizvodnjom raznih uređaja i sve više starog stanovništva onda je logično da počnete proizvoditi gadgete namijenjene upravo njima. Jedan od takvih uređaja lani je predstavljen u Japanu, a za nas je puno zanimljivija vijest da uskoro stiže i kod nas, u Europu.

Riječ je o Fujitsu Raku Raku F-12D smartfonu. Ovaj mob u Europi će se prodavati pod imenom Stylistic S01, a u prodaju prvo kreće u Francuskoj. Hardver je pristojan, ali od njega nećeš pasti na dupe. Raku Raku ima 8,1 Mpx kameru, 1,4 giga procesor, a dolazi s Androidom 4.0. No, mob je specifičan po mnogim drugim poboljšanjima namijenjenim starijim osobama.

Početni ekran posebno je dizajniran tako da se svi najvažniji prečaci nalaze se na vrhu ekrana koji se može pomicati gore-dolje, ali ne i lijevo-desno. Osim ikona za telefon, mail i kontakte, tu su i prečaci za tehničku podršku te za prikaz vlastitog broja. Ikone je nemoguće pritisnuti zabunom, jer ih treba držati neko vrijeme kako bi registrirale dodir. Odlična je i tehnologija redukcije šuma prilikom razgovora, a Raku Raku će čak i usporiti sugovornikov glas kako bi bio što razumljiviji.

Sve u svemu, više nego pristojan mob koji će se sigurno svidjeti i ponekom mlađem korisniku, a one u trećoj životnoj dobi naprosto će oduševiti. Eto, sad znaš što kupiti djedu ili baki za slijedeći rođendan.

Izvor

Posljednja izmjena: 19.02.2013.
Pitanja i komentari
  • crna1kava 21.04.2013. 20:43
  • daj bože što prije da dođe kod nas i to po nižoj cijeni za penziće i umirovljenike.to bi bio pravi bum a ima dobre perfomanse.i to prilikom kupovine priložiti odrezak mirovine za popust.Naravno ali to su samo puste želje za treću dob jer će cijene opet biti prenapuhane i nedostižne, ili se varam?:)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)