bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Reklame nam 'jedu' mobilni promet podataka, pokazuje istraživanje
‹ Tech novosti

Reklame nam 'jedu' mobilni promet podataka, pokazuje istraživanje 29.03.

Istraživanje tvrtke Enders Analysis pokazuje kako čak 79% mobilnog internetskog prometa prosječnog korisnika ode na razne reklame. Druga istraživanja pokazuju kako se ta brojka kreće od 10 do 50 posto

Ovako izgleda naš prosječan dan: probudimo se, operemo zube, istuširamo se, pravac na posao, jogurt i pecivo za doručak, pa negdje usput upalimo mob kako bi vidjeli što ima novog na netu.

Naravno, prilikom posjete omiljenom nam news portalu prvo se treba probiti kroz šumu pop-up bannera koji te pozivaju da kupiš novi auto, ugovoriš osiguranje ili da opereš rublje s novim deterdžentom koji miriše na nevine tratinčice.

Upravo te i takve reklame postaju sve veći problem prilikom surfanja na mobilnim uređajima. Tvrtka Enders Analysis provela je istraživanje u kojem su mjerili koliko 'teže' stranice popularnih web odredišta s reklamama i kad je uključen neki od ad blockera. Razlika se pokazala drastičnom – stranice bez reklama i s blokiranim Javascriptom bile su lakše čak 79 posto.

Pritom su u Endersu propuštali JS kod neophodan za funkcioniranje stranice, ali su blokirali sve ostalo. Uostalom, instaliraj NoScript ili neki sličan add-on za desktop preglednike pa da vidiš koliko se toga vrti u pozadini svake veće web stranice. Pravi kaos.

Nadamo se da će Facebook Instant Articles, Google AMP i Apple News smanjiti broj reklama u sadržaju kojeg konzumiramo, a u međuvremenu možeš instalirati razne ad blockere, bilo za Safari, bilo za Firefox na Androidu.

Naravno, pritom, nemoj zaboraviti odblokirati (whitelist) stranice koje svakodnevno posjećuješ i koje nemaju previše reklama, jer i novinari od nečeg moraju živjeti. 

Izvor

Posljednja izmjena: 30.03.2016.
Možda će te zanimati i: