bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Roamingu (ipak) odzvonilo
‹ Tech novosti

Roamingu (ipak) odzvonilo 30.06.

Ponekad imamo osjećaj da nas EU vuče za nos. Recimo – roaming. Prvo su rekli da će ga ukinuti, pa da neće, hoće, neće… No, izgleda da je na kraju ipak prevladao zdrav razum i od 2017. više nećemo plaćati roaming u državama EU \o/

Europsko vijeće, Parlament i Komisija konačno su donijeli propise kojima se regulira roaming u Uniji. Regulatorni okvir tek treba postati zakonom u 28 zemalja članica, no sve je vrlo jasno.

Naime, najkasnije do 15. lipnja 2017. moraju se ukinuti roaming troškovi, a neutralnost interneta će postati zakon koji jamči otvorenost mreže svih mreža diljem EU.

Time će i 'jedinstveno telekom tržište' Europe postati stvarnost, iako nekoliko godina kasnije od predviđenih rokova. Pružatelji mobilnih usluga su, među ostalim, tražili produženje kako bi počeli prilagodbe, jer su raniji rokovi govorili o ukidanju roaminga do kraja 2015. godine.

U konačnici, za svega nekoliko godina valja računati s tim da će potrošači unutar EU uživati u mobilnom i fiksnom internetu kao nikad do sad. Sad treba čekati da zemlje članice Unije potvrde donesene odluke i strpjeti se do 15. lipnja 2017.

Mi smo već počeli odbrojavati: 716 dana, 715, 714…

Posljednja izmjena: 01.07.2015.
Možda će te zanimati i: