bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Robo-pivo – made by UI
‹ Tech novosti

Robo-pivo – made by UI 16.07.

Tvrtka IntelligentX prva je na svijetu proizvela pivo uz pomoć umjetnine inteligencije (UI). Londonski startup koristio je napredni računalni algoritam koji je skupljao podatke kupaca piva s društvenih mreža kako bi, prema njihovim sugestijama, poboljšao recept za biru

Moraš priznati da bi bilo fora kad bi, proizvođačima omiljenih nam proizvoda, mogli poslati feedback kojeg će oni poslušati, a možda i uvažiti. Recimo, kupiš burek s mesom u omiljenoj pekari, dođe ti loše pa se na Fejsu izjadaš kako si opet pokvario želudac zbog bureka kod Hakikija, a on to vidi u tjednom izvješću svog UI softvera i shvati kako je stavio previše mesa kojem je rok trajanja izašao u bivšoj državi.

Malo smo zabrijali, ali na sličnom principu londonska tvrtka IntelligentX usavršava svoje pivo.

Naime, oni koriste sofisticirani UI algoritam koji pretražuje feed sa službene IntelligentX Facebook stranice i analizira prikupljene podatke na osnovu kojih tvrtka poboljšava recepte za pivo.

Trenutno proizvode četiri piva - Golden AI, Amber AI, Pale AI i Black AI – koja pune u londonskoj Bermondsey pivnici.

'U zadnjih šest mjeseci usavršavali smo i pivo i algoritam', kaže Hew Leith, suosnivač IntelligentX-a.

Tvrtka je rasprodala prvi batch piva u samo tjedan dana, a upravo proizvode novu turu za koju prednarudžbe pljušte sa svih strana.

Leith smatra kako je pivo samo početak i da se mnogi proizvodi mogu usavršiti pomoću sličnih programa, proizvodi poput čokolade i parfema.

'Sve ono uz što se ljudi emocionalno vežu može se osjetno poboljšati uz pomoć strojnog učenja koje će proizvodu učiniti boljim.'

Izvor

Posljednja izmjena: 17.07.2016.
Možda će te zanimati i: