bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Sat prema kojem se svi ravnaju
‹ Tech novosti

Sat prema kojem se svi ravnaju 01.03.

Jesi se ikad upitao kako tvoje računalo ili smartfon znaju točno vrijeme? Tko mjeri to vrijeme i pazi da nam sati, dani i godine ne traju predugo ili prekratko? Atomski satovi, a većina ih je smještena u američkoj Vojnoj opservatoriji, u Washingtonu

Unutar kompleksa Vojne opservatorije Sjedinjenih Američkih Država, u glavnom gradu SAD-a, nalazi se takozvani master clock – sat prema kojem se ravnaju svi ostali satovi u Americi. Svi se ravnaju prema tom satu – od američke vojske, preko GPS satelita do naših računala i mobitela koji posrednim putem, tu i tamo, provjeravaju točno vrijeme na nekom od servera.

Kad kažemo sat, obično pomislimo na zidni sat, možda onaj s utezima iz kojeg svako malo izleti drvena kukavica, ali master clock je puno više od jednostavnog pokazivača vremena. Riječ je o cijelom sustavu atomskih satova. 44 takva uređaja konstantno 'otkucavaju', zatim se njihovo vrijeme uspoređuje, a nekakav prosjek se uzima za standardno vrijeme. Ovo je tek iznimno pojednostavljen opis funkcioniranja ustanove u kojoj odreda rade vrhunski znanstvenici.

Glavni znanstvenik i šef odsjeka za mjerenje vremena na opservatoriji, Dr. Demetrios Matsakis, objašnjava zašto je važno znati točno vrijeme i način na koji se to radi u slijedećem video intervjuu:

Dr. Matsakis, koji atomske satove naziva svojim 'bebama', tvrdi da su ti satovi nevjerojatno točni: 'Najnapredniji su toliko savršeni da će u slijedećih 300 milijuna godina izgubiti ili dobiti manje od jedne sekunde'.

Potom najavljuju još točnije uređaje koji će biti '10 do 100 puta precizniji'. Toliki napredak postavit će novi problem pred Matsakisa i njegove kolege. Naime, Einstenova teorija relativiteta tvrdi kako vrijeme teče brže ili sporije, zavisno od jačine gravitacijskog polja. Drugim riječima, sat visok 1 metar, ići će brže na vrhu, nego na dnu. Kod tako preciznih mjerenja ta je, skoro pa neprimjetna razlika, itekako primjetna.

No, naši mobiteli i dalje će biti točni u sekundu. Sumnjamo da će izdržati parsto milijuna godina, potrebnih da master clock počne kasniti.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.03.2014.