bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Sayonara, Iwata-san
‹ Tech novosti

Sayonara, Iwata-san 13.07.

Gamere svih generacija danas je pogodila vijest o smrti Satorija Iwate. Predsjednik Nintenda preminuo je od raka u dobi od 55 godina. Inače se ne furamo na ovakve vijesti, ali Iwata-san je jedan od onih ljudi koji će zbilja nedostajati svim zaljubljenicima u gadgete i igre

'Nintendo Co. Ltd. S dubokom tugom javlja kako je predsjednik tvrtke Satoru Iwata preminuo 11. srpnja 2015. od raka žučnih vodova', stoji u objavi za javnost koja je rano jutros odaslana svjetskim medijima.

Iwata se zadnjih godina borio s lovim, rijetkim oblikom raka zbog kojeg je često izbivao s velikih gamerskih sajmova i priredbi, poput lanjskog E3.

Počeo je raditi u Nintendu 1980. kao programer, a najzaslužniji je za uspjeh Kirby serijala. Uspjeh igre Kirby Dream Land za Nintendovu GameBoy konzolu 1992. godine lansirao ga je u menadžerske ešalone da bi već 2002. godine zasjeo na čelo kompanije.

Često je naglašavao kako je prvenstveno gamer i inzistirao je na otvorenosti prema fanovima brojnih gamerskih ikona stvorenih u Nintendu – od Super Marija preko Linka do Donkey Konga.

Bio je na čelu tvrtke u vrijeme najvećeg uspjeha, neočekivanog buma Wiija, ali i burnog razdoblja koje je uslijedilo nakon slabe prodaje nove Wii U konzole.

Nintendo još nije odlučio tko će naslijediti Iwatu, a svi ljubitelji dobre zabave na konzolama nadaju se kako će to biti netko jednako zaigran poput Iwate-sana ikojeg ćef mnogih upamtiti po izjavi koju je dao prije nekoliko godina.

'Na podsjetnici mi piše da sam predsjednik korporacije, u glavi sam game developer, ali u srcu sam gamer.'

Posljednja izmjena: 13.07.2015.
Možda će te zanimati i: