bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Selfie za autorizaciju plaćanja
‹ Tech novosti

Selfie za autorizaciju plaćanja 29.02.

Internetsko plaćanja mnogima još uvijek predstavlja velik problem zbog male, ali ipak prisutne opasnosti od krađe identiteta i podataka s kreditne kartice. Nove razine zaštite koje najavljuju kartične kuće trebale bi smanjiti taj rizik i online plaćanje učiniti zabavnijim. Što kažeš da uz svaku online transakciju napraviš i jedan selfie? :)

To što skoro svaki dan pišemo o temama poput dronova i selfieja ne znači da doma imamo dronove koji oblijeću oko nas i snimaju nas već da je riječ o temama koje zaokupljaju pažnju tech, geek, a sve više i mainstream publike.

Danas nećemo o dronovima, ali ćemo zato (opet) o selfiejima. Naime, MasterCard je najavio kako će korisnicima omogućiti da autoriziraju plaćanja snimanjem selfieja. 'Selfie pay' dozvolit će korisnicima da pošalju sliku svoju kako bi autorizirali online plaćanja kreditnom karticom i tako potvrdili svoj identitet.

Uspješna testiranja novog načina autorizacija dovela su do toga da velike banke u Americi i Europi najavljuju uvođenje 'selfie paya' u sljedećim mjesecima. Svi se nadaju da će ovaj način autorizacije smanjiti krađu identiteta i prevare s kreditnim karticama.

Korisnici 'selfie paya' morat će preuzeti posebnu aplikaciju koja će skenirati njihove biometrijske podatke sa selfieja, a kao dodatna razina sigurnosti tu je i skeniranje otiska prsta. Aplikacija zna prepoznati razliku između prethodno snimljene fotografije i selfieja 'uživo'. Također, korisnici moraju treptati okicama dok ih app skenira što bi trebalo dodatno otežati posao potencijalnim muljatorima.

Iz MasterCarda najavljuju i nove načine autorizacije koje će mjeriti otkucaje srca i šarenicu oka – dva parametra koji nas, baš kao i otisci prstiju, čine prepoznatljivima među 7,4 milijardi ljudi koliko nas trenutno ima na majčici Zemlji.

Izvor

Posljednja izmjena: 02.03.2016.
Možda će te zanimati i: