bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Selfiejem protiv smeća
‹ Tech novosti

Selfiejem protiv smeća 29.05.

Gdje ćeš bolju platformu za društveni aktivizam od društvenih mreža? To znaju i u Tunisu, gdje su pokrenuli Facebok stranicu na kojoj stanovnici te zemlje postavljaju nimalo reprezentativne selfieje s gomilama smeća u pozadini

Narcisoidnost nikada nije bila ovako popularna i to zahvaljujući prokletom selfieju. Svi smo mi pomalo narcisoidni i 'ljubimo' sliku svoju, ali u zadnje vrijeme stvari su izmakle kontroli. Na primjer, jesi znao da postoji selfie tečaj na kojem polaznici mogu naučiti kako do savršene fotke svoje face kako bi privukli što više lajkova?

Članovi Facebook zajednice Selfie Poubella sigurno nisu pohađali takav tečaj, jer se na pozadinama njihovih fotografija vide hrpa smeća širom Tunisa. Naime, ova stranica pokrenuta je kako bi Tunižani skrenuli pozornost na neučinkovitost komunalnih službi u toj zemlji.

Stranicu je pokrenuo novinar Ceker Besbes kako bi 'liderima Tunisa pokazao pravo naličje naših ulica'. Stranica je u svega par tjedana dobila više od 12.000 'lajkera', a Besbes vjeruje kako političari moraju posvetiti više pažnje očuvanju okoliša: 'Ovo su selfieji kakve moramo snimati, selfieji koji šokiraju'.

Akcija je urodila plodom i vlasti u Tunisu obećale su kako će promptno poraditi na čišćenju ulica. Štoviše, oformljen je poseban tim koji će se pobrinuti da Tunis postane čišći i ljepši. Unatoč obećanjima, vidljivog pomaka još nema pa Selfie Poubella svakodnevno dobiva nove članova i nove fotke Tunižana kraj hrpa smeća.

Ako ništa drugo, ideja Cekera Besebsa naišla je na plodno tlo u Engleskoj. Za vrijeme nedavnih lokalnih izbora u Croydonu, predgrađu Londonu, opozicijski kandidati na Twitter su postavljali fotografije nelegalnih odlagališta smeća u tom gradu, a članovi vladajuće stranke odgovarali su fotkama čišćenja. Nije im pomoglo - opozicija je pobijedila i obećala kako će čišćenje gradskih ulica postati prioritet nove, gradske vlasti.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.05.2014.
Možda će te zanimati i: