bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Sjeverna Koreja kopira Apple
‹ Tech novosti

Sjeverna Koreja kopira Apple 05.02.

Napokon dobre vijesti iz Sjeverne Koreje. Tamošnji su računalni stručnjaci nedavno predstavili novi operativni sustav, nazvan Red Star. Sudeći prema fotografijama, korisničko sučelje izgleda prilično dobro, samo što nam izgleda strašno poznato

U Sjevernoj Koreji vjeruju u onu 'uzdaj se u se, i u svoje kljuse'. Sve rade sami, pa i operativni sustav koji koriste sva tamošnja računala, uglavnom u vladinim i javnim ustanovama, poput knjižnica ili škola. Operativni sustav, prigodno nazvan Red Star (Crvena zvijezda), u prijašnjim je verzijama izgledao poput Windowsa, ali ovaj put, Korejci sa sjevera napravili su dizajnerski korak naprijed

Nova verzije Red Stara izgleda kao da su je u slobodno vrijeme radili dizajneri Applea. Neodoljivo podsjeća na Mac OS X pa su čak i mnoge ikone te prozori identični.

No, ima i razlika, poput one u kalendaru. Naime, u Koreji nije 2014. godina, kao u ostatku svijeta, već 103. godina. Sjeverna Koreja broji godine od datuma rođenja pokojnog 'velikog vođe', Kim Il-sunga. I operativni sustav je podređen ovakvom kalendaru koji broji dane na specifičan način.

Inače, računala su u Koreji strogo nadzirana, a pristup internetu svodi se na desetak web stranica unutar same zemlje. Google, Amazon, bonbon i svi ostali, u Sjevernu Koreju pristupa nemaju, niti fizički, niti putem interneta.

Ako ništa drugo, Korejci mogu uživati u vizualno atraktivnom operativnom sustavu dok provjeravaju kakvo će sutra biti vrijeme i što ima na nekom od četiri tv programa, koliko ih ima u toj zemlji.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.02.2014.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Josoon 10.02.2014. 15:00
  • Po svemu sudeći radi se o distribuciji Linux, temeljenoj na Ubuntu, a čak jako sliči Linuxmintu. Nema baš puno veze s Aple, ima sličnosti.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)