bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Smartfon bicikl čuva
‹ Tech novosti

Smartfon bicikl čuva 23.10.

Kako je krenulo, za kojih desetak godina zaboravit ćemo da smo ikad koristili ključeve. Mobiteli preuzimaju ulogu starih, dobrih ključeva i svakim danom pojavi se neka nova brava koju je moguće otključati mobilnim uređajem

Nadamo se da koristiš zadnje lijepe dane u ovoj godini za điranje biciklom. Ako ništa drugo, valjda se sjetiš pa ponekad odeš bajkom na posao i tako izbjegneš jutarnje gužvanje u busu ili čekanje na zeleno dok ti tlak, uslijed živciranja i kašnjenja, ruši sve rekorde.

Imati bajk u gradu velika je prednost, ali ujedno i dodatna briga. Bicikli se kradu na sve strane, a ako negdje ostaviš bicikl, a da ga pritom dobro ne zaključaš, slobodno možeš napisati na komadu papira 'UZMI ME!' i ostaviti ga na biciklu.

Što bolji lanac i lokot, manje su šanse da će tvoj ljubimac na dva kotača odjuriti u nepoznatom smjeru. Problem je, kao i uvijek, ključ. Svi smo gubili ključeve i znamo kakva je to tlaka. No, za razliku od ključeva, svoje mobilne uređaje čuvamo kao treće oko u glavi i zbog toga se mobiteli sve više koriste za manipuliranje bravama. Pisali smo već o takvim rješenjima.

Nakon što smo ulazna vrata osigurali elektroničkim bravama, red je da ih integriramo i drugdje, recimo, na bicikle. Na prvi pogled, BitLock je manje-više standardan lokot za bicikle – čvrst i pouzdan. No, zagledaš li se malo bolje shvatit ćeš da BitLock nema bravicu za ključ. Naravno da je nema kad ga otključavaš svojim smartfonom.

Dovoljno se približiti na par metara do BitLocka koji će 'prepoznati' tvoj mobitel, a potom je samo potrebno fizički pritisnuti gumb na BitLocku kako bi otključao lokot. BitLock aplikacija pamti gdje si i kad zaključavao i otključavao bajk, mjeri prevaljenu udaljenost, brzinu, nadmorsku visinu, količinu potrošenih kalorija prilikom vožnje i slične, biciklistima zanimljive podatke. Pokreće ga 2.4Ah baterija koja bi trebala dostajati za 10.000 otključavanja/zaključavanja što u prijevodu znači nekih pet godina.

Sustav koristi enkripciju kakva se koristi u 'online bankarskim transakcijama' pa se ne moraš bojati lopova-hakera, a sam BitLock izrađen je od vrhunskog čelika što bi trebalo zaustaviti onu drugu, češću vrstu lopova –naoružanih pajserima i škarama za metal.

A što u slučaju da ti se isprazni baterija na mobitelu? Lokot ima dvije tipke koje predstavljaju 0 i 1. Pomoću BitLock aplikacije možeš generirati 16-znamenkasti binarni kod, kojeg upamtiš ili negdje zapišeš, pa pomoću tipki uneseš u slučaju frke i panike.

BitLock trenutno skuplja lovu na Kickstarteru i u tjedan dana skupili su više od 65.000 dolara. Sigurno će skupiti traženih 120.000 dolara, a ukoliko i ti poželiš jedan, ovakav geekovski lokot za bicikl, možeš se predbilježiti i uplatiti 79 dolara. Isporuke kreću sredinom slijedeće godine. Pripazi samo da ti do tad ne ukradu bicikl. :)

Posljednja izmjena: 23.10.2013.
Možda će te zanimati i: