bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Smartfon revolucija za starije
‹ Tech novosti

Smartfon revolucija za starije 17.04.

Imaš djeda i baku koji koriste smartfon? Jako teško. Naše drage bakice i mudri djedice naprosto ne žele naučiti koristiti nove tehnologije. Ne čudi nas, i mi se ponekad izgubimo u svim tim silnim novitetima

Kako starimo sve nas je teže zainteresirati za nove tehnologije. Naprosto, sve se više oslanjamo na iskustvo, a sve manje učimo. Ovo stvara velik problem kad djeda ili baku moraš podučiti kako koristiti smartfon. No, to im ne zamjeramo. Operativni sustavi modernih smartfona, njihovo grafičko sučelje i dimenzije naprosto ne odgovaraju građanima treće životne dobi. Osim toga, oni su odrastali u 'sporijem' vremenu, kad nije bilo interneta, mobitela i svih ostalih gadgeta kojima smo danas okruženi. Mi smo navikli na nešto što mnogima od njih izgleda potpuno neshvatljivo i pomalo beskorisno. Upamti, i tvoji će unuci jednog dana tebi možda pokušati objasniti kako se koristiti teleport ili virtualna stvarnost, a ti ćeš ih blijedo gledati i odbrusiti: 'Pfft, toga u moje vrijeme nije bilo!' :)

Singapurska tvrtka Silverline, svjesna poteškoća koje 'seniori' imaju s mobačima, već dvije godine radi na usavršavanju cijelog niza aplikacija koje olakšavaju svakodnevno korištenje smartfona. Usredotočili su se na osnovne stvari, a sve ono nebitno, opcije i nepotrebne aplikacije koje im vjerojatno nikada neće zatrebati, 'gurnuli' u pozadinu, gdje neće smetati i odvlačiti pažnju.

Aplikacije kojima Silverline nastoji smartfon približiti umirovljeničkoj populaciji raznovrsne su: Connect je vizualna i jednostavna kontakt lista, Discover je, opet jednostavna, geo-tag aplikacija za dijeljenje fotografija, Well Being je app koji korisnika podsjeća kad mora uzeti lijekove, vježbati i sl., Inspire služi umjesto web preglednika tako da korisniku donosi vijesti i teme koje ga zanimaju, bez potrebe za surfanje netom, a Emergency je app s popisom hitnih telefonskih brojeva. Zbilja su mislili na sve.

Silverline svoje aplikacije testira u Singapuru, a sada žele iskoračiti i na međunarodnu scenu putem crowdfundinga. Projekt možeš podržati ovdje, a do željenog cilja od 50.000 dolara nedostaje im još parsto dolara. Ako, slučajno, imaš 9.999 dolara viška i želiš obradovati baku ili djeda, ekipa iz Silverlinea za te će pare svoje aplikacije prilagoditi na bilo koji jezik, pa tako i hrvatski.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.04.2013.
Možda će te zanimati i: