bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Smartfon umjesto kartice na bankomatu
‹ Tech novosti

Smartfon umjesto kartice na bankomatu 26.01.

Američka banka JPMorgan Chase najavila je novu generaciju bankomata na kojima će korisnici moći podizati keš bez kartica. Trebat će im samo prikladna aplikacija koju će moći preuzeti sa stranica banke

Jedna od najvećih američkih, a samim tim i svjetskih banki, JPMorgan Chase, zadnjih je tjedana testirala bankomate koji bi sve nas trebali riješiti nošenja silnih kartica po novčanicima i torbama.

Naime, novi bankomati identificiraju korisnike putem smartfon aplikacije, a ne putem debitne ili kreditne kartice.

Bankomati su testirani u njujorškim poslovnicama banke. Korisnici su ih objeručke prihvatili, tvrde u JPMorganu, pa će novi bankomati ubrzo osvanuti u poslovnicama banke širom Amerike.

Za pristup bankomatu korisnici moraju prvo preuzeti aplikaciju sa stranica banke, putem koje ih bankomat identificira te im omogućuje pristup računima. Korisnici sad mogu, prilikom podizanja gotovine, izabrati i koje apoene novčanica žele. Trebaš sitno? Dobit ćeš bunt novčanica od jednog dolara. Briješ na krupno? Bankomat će ti dati stotke.

Naravno, JPMorgan Chase ne uvodi nove bankomate zbog korisnika, nego zato što su izračunali da će tako uštedjeti na plaćama bankovnih službenika. Bankomati i aplikacije stoje ih daleko manje od radnika.

A što kad korisnik izgubi smartfon s aplikacijom? Pa, tada bi, ako je zaboravio zaštititi svoj uređaj nekom vrste zaštite, mogao ostati i bez love na računu.

Zaključavajte smartfone, ljudi, jer nikad ne znate gdje ćete ih posijati.

Izvor

Posljednja izmjena: 27.01.2016.
Možda će te zanimati i: