bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Smartfon za smart grijanje
‹ Tech novosti

Smartfon za smart grijanje 18.09.

Jesen je tu. Za početak, da se prisjetimo svega lošeg vezanog uz dolazak hladnijih dana: kiša, magla, pad temperature i računi za grijanje. Sve ćemo nekako preživjeti, ali ti računi… Srećom, tu je app koji će ti pomoći da takav račun svedeš na minimum

Griješ li se etažno, onda si već naučio da gasiš grijanje kad izlaziš iz stana ili kuće. No, nekad se zaboravi, nekad ti se ne da pa se neugodno iznenadiš kad stigne obračun za potrošeni plin. Uostalom, zašto 'šarafati' po termostatu svaki put kad negdje ideš? Puno je jednostavnije, ako taj posao umjesto tebe obavi tvoj mobitel.

Nijemci su miljama ispred nas kad je u pitanju očuvanje okoliša te imaju svu silu usluga, proizvoda i aplikacija koji pomažu u štednji energije. Jedan takav app nedavno se pojavio na tržištu, a mogao bi biti zanimljiv i nama, pogotovo sad kad smo u EU pa više nema problema s carinom i sličnom papirologijom kod online kupovine.

Aplikacija, ustvari cijeli sustav tvrtke Tado, povezat će tvoj mobač s posebnim termostatom putem kućne WiFi mreže. Aplikacija koristi GPS i geolociranje kako bi u svakom trenutku znala gdje se nalaziš. Čim se udaljiš od kuće s mobitelom u džepu, Tado šalje signal termostatu koji potom gasi grijanje ili smanji temperaturu. Sustav također omogućava daljinsko upravljanje grijanjem (gašenje, paljenje, promjenu temperature), vodi evidenciju o potrošenoj energiji te izračunava ukupnu uštedu i troškove grijanja.

Već postoje slični sustavi, ali ekipa iz Tadoa tvrdi kako je njihov daleko napredniji: 'Tado radi u stvarnom vremenu te sam podešava temperaturu, bilo pomoću aplikacije, bilo pomoću vremenske prognoze preuzete s interneta'. Tvrdi sa kako sustav može uštedjeti do 27 posto na troškovima grijanja.

Tado aplikacija potpuno je besplatna, ali nije funkcionalna bez posebnog termostata. Aplikacije će ti pokazati kako i koliko uštedjeti na grijanju, a odlučiš li se na kupovinu kompletnog sustava, morat ćeš iskeširati 299 eura

Izvor

Posljednja izmjena: 18.09.2013.