bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Smartwatch, smartphone... sve je smart
‹ Tech novosti

Smartwatch, smartphone... sve je smart 17.08.

Ni ručni satovi nisu više što su nekad bili. Više nam nisu dovoljno točno vrijeme i datum, sad trebamo i tražimo još informacija. Facebook, email, SMS, propušteni pozivi... sve to i još puno više bez vađenja moba iz džepa

Funkcionalne mobitele još nismo uspjeli ugurati u ručni sat, iako smo vidjeli neke manje-više neuspjele pokušaje ovakve minijaturizacije omiljenog nam gadgeta. No, kad već ne možemo imati mob u satu možemo, putem Bluetootha, spojiti smartphone i smartwatch te hodati ulicom izigravajući morona koji razgovara sa satom. Ne vjeruješ? Upoznaj Martian, Kickstarter projekt koji obećava upravo takve satove.

Sat 'umrežen' sa smartphoneom više nije nikakva novost. U ovom trenutku možeš kupiti Pebble, a uskoro će u prodaju i drugi takav sat - MetaWatch STRATA. Oba ova sata imaju LED display, a novac za serijsku proizvodnju prikupili su pomoću Kickstartera. Osim za pokazivanje vremena služe i za prikaz svih relevantnih informacija koje inače prikazuje smartphone. Facebook, email, SMS, propušteni pozivi... sve to i još puno više bez vađenja moba iz džepa.

I novi igrač na smartwatch tržištu, Martian, poslužio se Kickstarter kampanjom kako bi što prije prikupio lovu za početak proizvodnje, ali tu prestaje svaka sličnost Martiana sa svojim prethodnicima. Martian je klasični analogni sat, a njegovu 'pamet' odaje jedino uski OLED display. Maleni ekran može prikazati samo jedan red teksta, a služi za prikazivanje kratkih poruka te alarmiranje pri dolasku poziva i SMS poruka. Kad smo kod poziva i poruka spomenimo i da ovaj sat ima ugrađen mali vibracijski motor koji će te također obavijestiti kad netko nazove ili kad primiš poruku.

Ono po čemu se Martian izdvaja od konkurencije su usmjereni zvučnik te osjetljivi mikrofon ugrađeni u kućište sata. Osim što pomoću sata, povezanog s smartphoneom, možeš razgovarati Martian se odlično slaže sa Siri i Google Voiceom, appovima za prepoznavanje govora na iPhoneu i Androidu.

Martian, za početak, planira proizvodnju tri modela - Passport, G2G i Victory. Cijene im se kreću od 95 do 125 dolara, a uz malo sreće i 200.000 prikupljenih Kickstarter dolara prvi kupci bi svoje pametne ure trebali dobiti početkom slijedeće godine.

Posljednja izmjena: 17.08.2012.