bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Snapdragon X50 - prvi G5 modem
‹ Tech novosti

Snapdragon X50 - prvi G5 modem 17.10.

Tek što smo se navikli na 4G brzine već nam stiže sljedeća generacija mobilne tehnologije kod koje se brzine prijenosa podataka ne mjeri megabitima već gigabitima u sekundi (Gbps). Qualcomm Technologies je upravo predstavio prvi 5G modem za ugradnju u mobilne uređaje. Sad nam još nedostaje jedino 5G mreža

Hajmo prvo obaviti tehnikalije. Novi Qualcommov modem Snapdragon X50 prvi je i jedini 5G modem na svijetu. 5G tehnologija, zahvaljujući širem spektru radijskih frekvencija (800MHz), omogućava mu brzinu downloada do 5Gbps.

Nedostatak je što 5G, zbog više frekvencije radijskih valova, ima manju penetraciju i domet od standardnih 3G i 4G tehnologija. No, u Qualcommu vjeruju da će se ovaj problem pri postavljanju 5G mreža riješiti s većim brojem malih antena koje bi postepeno trebale zamijeniti džinovske antenske tornjeve na koje smo navikli.

O tom potom, na mobilnim operaterima je da izgrade mrežu sad kad je 5G modem postao komercijalno dostupan. Uostalom, svi uređaji u koje će se ugrađivati Snapdragon X50 vjerojatno će imati i dodatni 4G LTE modem kako bi radili tamo i gdje nema 5G signala. Naime, novi modem podržava samo milimetarske frekvencije na kojima 4G ne radi.

Qualcomm je najavio prve probne primjerke Snapdragona X50 sredinom sljedeće godine, a komercijalna proizvodnja očekuje se početkom 2018. Do tad, očekujemo prve, prave 5G mreže koje će vjerojatno osvanuti na Dalekom istoku i u EU, pošto te dvije regije najviše ulažu u tehnologiju koja će potpuno promijeniti način na koji surfamo.

Kako, pitaš se? Pa, 5 Gbps jednako je 625 MB po sekundi što znači da bi na najvećoj 5G brzini Jako veliki internet paket skurio za nekih 8 sekundi. Hoće li biti dovoljno brzo? :)

Izvor

Posljednja izmjena: 18.10.2016.
Možda će te zanimati i: