bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Sorry dečki, ali cure su bolje programeri
‹ Tech novosti

Sorry dečki, ali cure su bolje programeri 14.02.

Računalni kod napisan od strane djevojaka biva bolje prihvaćen neko onaj kojeg su napisali macho muškarci. No, ovo vrijedi samo ako ocjenjivači ne znaju kojeg je spola osoba koja je napisala program. Čim saznaju da su ga napisale cure, automatski dobivaju niže ocjene :/

Istraživanje sprovedeno na Githubu pokazalo je kako cure itekako dobro znaju programirati. Američki znanstvenici analizirali su 1,4 milijuna korisnika Githuba 1. travnja 2015. Taj se dan na Github logiralo 4 milijuna korisnika, a za 1,4 milijuna istraživači su uspjeli odrediti spol – bilo po korisničkim profilima, bilo po pripadajućim im računima na društvenim mrežama.

Većina korisnika GitHuba uploada računalni kod na jednom ili više projekata na kojima surađuju. Vlasnici pojedinih repozitorija (softverskih projekata) potom odlučuju da li će uključiti kod kojeg šalju suradnici (collaborators) ili ne.

Upravo je ovaj podatak zanimao istraživače i ono što su otkrili moglo bi opako poljuljati mišljenje kako je programiranje prvenstveno muški posao. Naime, kod kojeg na Github šalju žene, prihvaća se više nego kod kojeg šalju muški programeri - rezultat je 78,6% za cure naspram 74,6% za dečke.

No, kad se cure identificiraju kako cure, a ne kao anonimni likovi iza neutralnog nadimka, postotak prihvaćanja njihovih promjena na kodu pada na 62,5 posto. Slučajnost? Nikako, tvrde istraživači: 'Naši rezultati sugeriraju da i na Githubu postoji predrasuda protiv žena, iako su dokazano kompetentnije.'

Inače, samo je 16% tehničkog osoblja u Facebooku i 18% u Googleu ženskog spola. A tek u našim informatičkim tvrtkama? Prava nepravda.

I zato cure, ne dajte se, jednako ste pametne i sposobne kao i dečki. Ako vas zanima programiranje sjednite za računalo, dobro zagrijte stolicu učeći i uspjeh neće izostati. A jednom kad postaneš vrhunski programer, moći ćeš birati gdje želiš raditi.

Izvor

Posljednja izmjena: 15.02.2016.