bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Sputnik.ru za bolju Rusiju
‹ Tech novosti

Sputnik.ru za bolju Rusiju 24.05.

Ruske vlasti odlučile su napraviti tražilicu koja će korisnicima nuditi prihvatljiviji sadržaj te linkove. Nakon godina rada i 40-ak milijuna dolara, rođen je Sputnik.ru – tražilica namijenjena isključivo stanovnicima Rusije

U zadnjih dvadesetak godina uvidjeli smo razliku između privatnog i državnog, pogotovo kad je tehnologija u pitanju. No, izgleda da Rusi još uvijek nisu naučili tu lekciju. Oni i dalje uporno vjeruju kako država mora kontrolirati sve, pa i medije. Naravno, najveći medij današnjice, internet, jako je teško kontrolirati, pogotovo ako nema tražilice koja će internetskim surferima nuditi linkove i sadržaj prihvatljiv onima na vrhu.

Ne treba zanemariti niti činjenicu da američke informatičke kompanije manje ili više otvoreno surađuju s američkim tajnim službama, što Rusima, a i mnogima drugima, nikako ne odgovara.

Upravo zbog toga je tadašnji ruski Predsjednik Dmitrij Medvjedev, ponukan rusko-gruzijskim ratom, još 2008. najavio kako će ruske vlasti stvoriti novu tražilicu. Inače, u Rusiji je najpopularnija tražilica Yandex.ru s 62% tržišta, a drugi je Google.ru s nekih 28 posto.

Posao izrade tražilice dodijeljen je Rostelcomu – velikom telekomu koji je, također, u državnom vlasništvu. Puno radnih sati i nekih 40 milijuna dolara kasnije, predstavljena je beta verzija prve, prave ruske tražilice – Sputnik.ru. Na žalost, nismo uspjeli testirati tražilicu, jer je dostupna isključivo korisnicima s ruskim IP adresama.

Očekuju se kako će Sputnik uzeti dobar dio tržišnog udjela u Rusiji, prvenstveno stoga što će sve ruske državne i javne službe morati koristiti novu tražilicu. Ima i onih koji tvrde kako Sputnik nema šanse protiv Yandexa i Googlea, što ne treba čuditi kad se zna da te dvije tražilice troše daleko veći novac na razvoj svog enginea.

Uostalom, navodno su iz Rostelcoma pokušavali vrbovati stručnjake iz Yandexa i Googlea za rad na novoj tražilici, ali bezuspješno.

Izvor

Posljednja izmjena: 24.05.2014.
Možda će te zanimati i: