bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Srce je lozinka
‹ Tech novosti

Srce je lozinka 25.09.

Postajemo opsjednuti sigurnošću i čuvanjem naših malih tajni. Štitimo se lozinkama, ali problem je kako zapamtiti sve te PIN-ove, passworde, zaporke i tajna pitanja. Zašto pamtiti kad možeš staviti narukvicu koja će tvoje otkucaje srca pretvoriti u ključ?

Izmišljanje novih načina čuvanja privatnosti postaje prava, mala industrija. Naučili smo se na jednostavne lozinke, pa su nas uvjerili da lozinke trebaju biti kompleksnije, da moramo koristiti mala i velika slova, znamenke, znakove interpunkcije… još malo pa ćemo morati početi crtati.

Zašto komplicirano, kad može jednostavno? Upravo je to razlog zbog kojeg će Apple uspjeti sa svojim iPrstom, ali niti mobiteli nisu savršeno rješenje problema identifikacije. Lako ih je izgubiti, a što je bolji i skuplji mob, veća je šansa da će zapeti za oko sumnjivim tipovima jednako sumnjivih namjera.

No, narukvicu je puno teže izgubiti, skoro ju je nemoguće ukrasti, a kad se navikneš na nošenje, praktički niti ne znaš da je imaš. Upravo ovom logikom poveli su se tvorci Nymija – pametne narukvice koja bi trebala zamijeniti sve tvoje lozinke.

Svatko od nas ima jedinstven elektrogardiogram – električnu aktivnost srca. Nymi prepoznaje tvoj ritam i tako potvrđuje identifikaciju potrebnu za otključavanje vrata, paljenje automobila te pokretanje računala ili smartfona. Narukvica se podešava pomoću smartfon aplikacije, a tvorci ovog čuda vjeruju kako će ubrzo doći dan kad će Nymi paliti rasvjetu i kućanske aparate, puštati glazbu ovisno o tvom raspoloženju, upozoriti te na probleme sa zdravljem i još puno toga lipoga.

No, niti jedan proizvod nije savršen pa tako ni mala Nymi. Kao prvo, stalno je moraš nositi na ruci. Drugo, što ako se Nymi pokvari pa više ne možeš pristupiti svojim uređajima i podacima? Još gore, što ako netko hakira tvoju narukvicu? I ono najgore, Nymi u svakom trenutku zna gdje si i što radiš, a samim tim velike su šanse da isto to znaju i moćna NSA računala, skrivena duboko u američkim planinama.

Ako te sve ovo previše ne brine, Nymi možeš naručiti već danas po cijeni od 79 dolara, a dobit ćeš je u proljeće slijedeće godine. Budućnost ove pametne narukvice ovisi o tome kako će se prodavati. Krene li ih, svi će početi integrirati Nymi u svoje proizvode i usluge, u suprotnom, bit će ovo još jedna ideja koja je puno bolje izgledala na papiru nego u stvarnosti. 

Izvor

Posljednja izmjena: 25.09.2013.
Možda će te zanimati i: