bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Tech novosti
Sretan 20. rođendan, SMS-u druže stari
‹ Tech novosti

Sretan 20. rođendan, SMS-u druže stari 02.12.

Prvi SMS u povijesti poslan je 3. prosinca 1992. godine, a u njemu je pošiljalac poželio 'Sretan Božić'. Danas šaljemo više od osam bilijuna SMS-ova godišnje. Može i brojkom - 8.000.000.000.000. Možda smo ipak malčice pretjerali sa SMS-anjem :)

Neil Papworth, tada 22-godišnji programer iz engleskog Readinga, 3. prosinca 1992. godine otipkao je na svom računalu 'Merry Christmas' i tu poruku poslao na mobilni telefon Richarda Jarvisa iz Vodafonea. Jednostavna božićna čestitka prva je SMS poruka ikad poslana. Od čestitke do 15 milijuna poruka u minuti koliko ih svi mi šaljemo danas.

Papworth je 1992. godine bio član Vodafonevog tima koji je radio na SMS-u kao zamjenskoj usluzi za tada popularne pejdžere. 'Mislili smo da je SMS fora u slučaju da zaposlenici tvrtke moraju poslati jednostavne poruke jedni drugima', kaže Papworth. 'U ono vrijeme SMS nitko nije smatrao nečim važnim, a ja sam samo radio svoj posao', objašnjava skromni programer.

No, od izuma SMS-a do njegovog ulaska u svakodnevnu upotrebu prošlo je čak sedam godina. Mnogi mobilni operateri smatrali su kako korisnici neće pisati poruke kad im je jednostavnije i brže obaviti telefonski poziv, a sve do 1999. SMS se nije mogao slati u druge mreže.

Prema nedavno provodenom istraživanju SMS, unatoč novim kanalima komunikacije, i dalje suvereno vlada kad je u pitanju broj poslanih poruka. Email, Twitter i Facebook poruke čine samo 8% ukupnog broja poslanih poruka, a na SMS otpada preostalih 92 posto. Isto istraživanje otkrilo je kako SMS najviše koriste mladi u dobi od 18 do 25 godina. Oni u prosjeku šalju 133 SMS-a tjedno, što je duplo više od ostalih dobnih skupina.

Uspon komunikacije putem SMS-a, pogotovo među mladima, izazvao je zabrinutost među pedagozima. Strahovalo se kako će djeca koja puno koriste mobitele imati problema s čitanjem i pisanjem. Ispostavilo se da to nije istina, naprotiv. Otkriveno je da djeca, koja znaju kako koristiti mob i koja ga koriste, u školi postižu bolje rezultate u materinjem jeziku te da pisanje SMS-ova poboljšavaju sposobnosti čitanja i pisanja.

SMS je našao mjesto i u 'Guinnessovoj knjizi rekorda'. Najbrža 'tipkačica' SMS poruka, Norvežanka Sonja Kristianses, za 37,28 sekundi uspjela je napisati: 'The razor-toothed piranhas of the genera Serrasalmus and Pygocentrus are the most ferocious freshwater fish in the world. In reality, they seldom attack a human'.

Malo po malo, SMS je u 20 godina prešao put od interesantne novotarije do jednog od osnovnih načina komuniciranja. Kratkog, jezgrovitog i direktnog komuniciranja, ali takav način komunikacije ponekad je i najbolji.

Izvor

Posljednja izmjena: 02.12.2012.